egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A perifériás idegek rosszindulatú daganatai heterogén betegségcsoportot alkotnak, melyek a lassan növekvő daganatoktól az erősen rosszindulatúakig terjednek. Közéjük tartoznak bizonyos jóindulatú, teljes kimetszéssel gyógyítható (pl. schwannoma és lágyszöveti perineurinoma) és a meglehetősen rosszindulatú tumorok (pl. rosszindulatú perifériás ideghüvelydaganat).

 

A perifériás idegrendszer olyan ún. motoros és érző idegekből áll, amelyek az agytörzsből vagy a gerincvelőből indulnak és a test egészét behálózzák. Feladatuk a szomatikus és autonóm beidegzés biztosítása: ezek az idegek irányítják a test belső működését, az érzékelést, az akaratlagos és akaratlan mozgásokat.

 

A perifériás idegeket az idegsejtek axonkötege (az a rész, melyen az agyból érkező információk szállítódnak) és az őket borító, Schwann-sejtekből álló ún. myelinhüvely alkotja (mely védi és szigeteli az idegeket, hogy az ingerületátvitel a lehető leggyorsabb lehessen).

 

A rosszindulatú daganatokról általánosságban itt olvashat.

A jóindulatú daganatokról általánosságban itt olvashat.

 

A perifériás idegek daganatainak főbb tünetei

Bár a legtöbb perifériás idegdaganat jóindulatú, ennek ellenére gondosan ki kell vizsgálni, mivel egyes típusai rosszindulatúvá válhatnak (transzformáció). Tünetekkel nem minden esetben járnak.

 

A perifériás idegek daganatainak főbb tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 

A perifériás idegek daganatainak típusai

A perifériás idegrendszerben képződő daganatok többféle típusúak és különböző méretűek lehetnek.

 

A perifériás idegek jóindulatú daganatainak több típusa ismert.

 

 • Schwannoma: ideghüvelydaganatok, amelyek az ún. Schwann-sejtekből indulnak ki. A test gyakorlatilag bármely részén kifejlődhetnek, leggyakrabban azonban a VIII. agyidegen alakulnak ki (lásd bővebben: Gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatai) – ez az agyideg köti össze az agyat és a belső fület, így a hallásért és az egyensúlyérzékelésért felel. Rosszindulatú átalakulásuk (transzformációjuk) ritka, de előfordul.
 • Neurofibroma: a Schwann-sejtekből indul ki, azonban a schwannomával ellentétben egyéb nem daganatos sejteket is tartalmaz: fibroblasztokat, hízósejteket, perineurális sejteket és maradék axonokat. Leggyakoribb típusa a sporadikus bőr neurofibroma, amely a bőrön többszörös csomók megjelenésével és egyéb bőrpanaszokkal jár. A neurofibrómák kialakulásának hátterében minden esetben az NF1 gén inaktiválódása áll.
 • Perineurinoma: az ún. perineurális sejtekből indul ki.

 

A perifériás idegek rosszindulatú daganatait is több típusba sorolhatjuk.

 

 • Hibrid ideghüvelydaganat: a schwannoma, neurofibroma és perineurinoma tumortípusok közül több tulajdonságot is hordoz egyszerre, így a jóindulatú formák egyikébe sem besorolható daganatok tartoznak ide. A leggyakoribb hibrid típus a schwannoma/perineurinoma, mely a végtagokon fordul elő bőr alatti csomók formájában.
 • Rosszindulatú melanotikus ideghüvelydaganat (MMNST): szintén a Shwann-sejtekből kiinduló daganat, amely az idegeken (jellemzően a gerincoszlophoz közel) kidudorodás formájában jelentkezik. Az MMNST-k jól körülhatárolható, erősen pigmentált daganatokat képeznek.
 • Rosszindulatú perifériás ideghüvelydaganat: jellemzően agresszív típusú daganat, melyre a környező lágyszövetekbe való terjedés és a korai áttétképzés jellemző.
 • Paraganglioma.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha bármilyen tünete van, ami miatt felmerül a perifériás idegek daganatának gyanúja (pl. zsibbad, fáj a végtagja, csomók tapinthatók a bőre alatt stb.), forduljon háziorvosához, aki a tünetek vizsgálata után szükség esetén a megfelelő szakrendelésre irányítja. Bár ritka daganattípus, de a malignus melanotikus ideghüvelydaganat (MMNST) agresszív és gyorsan terjedhet, így a korai diagnózis és kezelés életet menthet!

 

A perifériás idegek daganatainak kialakulásának kiváltó okai

A perifériás idegek daganatainak kialakulásában – a rosszindulatú daganatokhoz hasonlóan – valamilyen génmutációnak (öröklött vagy szerzett) van szerepe, melyek az ideghüvelysejtek túlzott aktiválódását okozzák. Spontán is előfordulhatnak egyébként egészséges emberekben.

 

A neurofibromatosis (NF1, NF2) és a schwannomatosis genetikai betegségek, amelyek a bőrön többszörös csomók (ún. neurofibrómák) megjelenésével, egyéb bőrpanaszokkal és jóindulatú tumorok kialakulásával járnak. Ezeket a betegségeket az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza. Az érintettek 50%-os eséllyel örökítik a betegséget, és a rosszindulatú ideghüvelydaganat kialakulásának esélye is magasabb náluk.

 

A sugárzásnak kitett személyeknél a későbbiekben nagyobb a kockázata a perifériás daganatok kialakulásának.

 

A perifériás idegek daganatainak diagnosztizálása

A tünetek kikérdezése és a fizikális vizsgálat mellett a diagnózis felállítását segíti az érintett területről történő szövettani mintavétel (biopszia). Emellett a daganat kiterjedtségének és az esetleges közeli vagy távoli áttétek (metasztázisok) felderítésére computertomográfiás (CT), illetve pozitronemissziós tomográfiás (PET-CT) vizsgálat is elérhető.

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A perifériás idegek daganatainak kezelése

A perifériás idegek daganatainak kezelési terve attól függ, hogy a tumor jóindulatú vagy rosszindulatú, pontosan hol található, milyen kiterjedésű és stádiumú. A kezelési terv akár több típusú terápiát is tartalmazhat párhuzamosan.

 

A perifériás idegek daganatainak kezelésére elérhető terápiák.

 

 • Megfigyelés és várakozás. Amennyiben a tumor jóindulatú és lassan nő, a növekedését és terjedését a kezelőorvosa bizonyos időközönként vizsgálja és monitorozza, hogy amennyiben szükséges, időben történhessen beavatkozás. Amíg azonban nem okoz panaszt a daganat, a műtét jobban megterhelné a szervezetet, mint amekkora előnyt jelentene.
 • Műtéti eltávolítás. Mindig a tumor teljes eltávolítása a cél, ha a tumor mérete és a beteg állapota ezt megengedi. Idegátültetés is szóba jöhet, amikor másik testrészből vagy donortól vett ideget varrnak be az eltávolított daganat helyére, hogy a sérült ideg regenerálódását lehetővé tegye és az érintett szerv vagy végtag funkciója ne károsodjon.
 • Sugárkezelés. A daganat méretének csökkentésére nagyenergiájú röntgensugarakat használnak. Előfordulhat, hogy a műtétet megelőzően alkalmazzák, hogy a daganat mérete csökkenjen és alkalmassá váljon a beavatkozásra. Általában kis frakciókban, naponta kezelik a betegeket, hétfőtől péntekig (hétvégéken nem) 5-6 hétig, de ez a személyre szabott kezelési protokolltól függően változhat.
 • Kemoterápia. A daganat elpusztítására ún. citotoxikus szereket (cytarabine, doxorubicin, cisplatin stb.) alkalmaznak, melyeket jellemzően intravénásan kapnak a betegek. Fő terápia is lehet, de az is előfordulhat, hogy a műtét vagy a sugárterápia kiegészítésére adják.
 • Klinikai vizsgálatok. A legújabb fejlesztésű gyógyszerek forgalomba hozatala előtt nagy betegpopuláción próbálják ki a gyógyszercégek a hatékonyságot és biztonságosságot, melyhez a feltételeknek megfelelő betegek csatlakozhatnak. A potenciálisan elérhető vizsgálatokról a kezelőorvos tájékoztatását kérje.

 

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

A perifériás idegek daganatainak megelőzése

A perifériás idegek daganatainak biztos megelőzési módja jelenleg nem ismert, de a daganatos elváltozások kialakulásának kockázata egészséges életmóddal csökkenthető.

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
perifériás idegek  |   daganat  |   tumor  |   rák  |   rosszindulatú  |   ideg
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít