egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Wernicke-féle encephalopathia hirtelen kialakuló, életet veszélyeztető ideggyógyászati kórkép, amely a B1-vitamin (tiamin) hiánya következtében alakul ki.

 

A tudat-, mozgás- és szemmozgászavarral járó tünetegyüttest Carl Wernicke német orvos írta le először 1881-ben. Leggyakrabban alkoholbetegeknél fordul elő.

 

A Wernicke-féle encephalopathia életet veszélyeztető állapot. Tiaminpótlás hiányában visszafordíthatatlan, akár halálhoz is vezető agyi károsodást okozhat.

 

A Wernicke-féle encephalopathia főbb tünetei

A Wernicke-féle encephalopathia tünetei hirtelen jelentkeznek.

 

A betegség három klasszikus tünete (tünettani triász):

  • szemmozgászavar,
  • zavartság,
  • bizonytalan és ügyetlen mozgás (ataxia).

 

A tünettani triász megjelenése főként az idült alkoholbetegségben szenvedő egyéneknél figyelhető meg. Gyakori a végtagok zsibbadása, égő érzése is. 

 

A szemmozgászavar a szemgolyó akaratlan mozgása (nystagmus), kétoldali szemidegbénulás vagy teljes tekintésbénulás formájában is megnyilvánulhat. Gyakori a kettős látás (diplopia), időnként lehetséges renyhe vagy kiesett pupilla-fényreakció és a két pupilla nagyságának különbsége (anisocoria) is.

 

A betegek nagy hányadánál jelentkezik továbbá pszichés zavartság, amely meglassultsággal, fásultsággal, kóros érdektelenséggel, álmossággal, koncentrációs zavarokkal, figyelmetlenséggel, tájékozatlansággal, passzivitással, szelektív memóriazavarral és pszichózissal járhat.

 

A törzs- és járási ataxiát ritkábban végtag-ataxia és hangképzési zavar (dysarthria) kísérheti. 

 

A betegséget ritkán kísérő tünetek a következők: izomtónus-gyengeség, ájulás, szapora pulzus (tachycardia), légszomj, EKG-eltérések, az élettaninál alacsonyabb testhőmérséklet, epilepsziás rohamok, halláscsökkenés, szédülés, hallucinációk. Késői fázisban a szervezet hőmérsékletének nagyfokú emelkedése, részleges bénulás és vitustáncszerű mozgászavarok jelentkezhetnek.

 

Ha a Wernicke-féle encephalopathia a Korszakov-szindróma tüneteivel (feledékenység, tájékozatlanság, kóros meseszövés – konfabuláció) társul, Wernicke-Korszakov szindrómáról beszélünk.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha olyan diétát folytat, amelynek étrendje nem biztosítja kellő mennyiségű B1-vitamin bevitelét, konzultáljon a háziorvosával vagy dietetikus szakemberrel. 

 

Ha a környezetében bárki zavartnak tűnik, rendezetlen a mozgása és képtelen irányítani a szemmozgását, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A Wernicke-féle encephalopathia kiváltó okai

A Wernicke-féle encephalopathia a B1-vitamin hiánya miatt alakul ki. A tiamin a szénhidrátok, zsírok és alkohol lebontásához és energiává alakításához, valamint a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez szükséges. Hiánya elsősorban alultáplált, alkoholbetegséggel küzdő, felszívódási zavarban vagy egyéb emésztési rendellenességben (például lisztérzékenységben) szenvedő betegeknél, és az idősek körében alakul ki.

 

Néha más krónikus betegséghez társultan, daganatos megbetegedés, illetve annak kezelése, kiegyensúlyozatlan diéta, túlzásba vitt fogyókúra, anorexia, bulimia, emésztőszervi megbetegedések (pl.: gyulladásos bélbetegségek, bélelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás, elhúzódó hasmenés stb.) kapcsán fordul elő.

 

A törzs- és járási ataxia a kisagy érintettsége és egyensúlyszervi működészavar következtében alakul ki.

  

A Wernicke-féle encephalopathia diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása a kórelőzmény, belgyógyászati, ideggyógyászati és pszichiátriai vizsgálaton, a laboratóriumi vizsgálatok (szérum B1-vitamin szint és egyéb paraméterek), valamint az MRI-vizsgálat alapján történik.

 

Megerősíti a diagnózist, ha a tiaminpótlás hatására a beteg ideggyógyászati tünetei mérséklődnek vagy elmúlnak.

 

A Wernicke-féle encephalopathia kezelése

A Wernicke-féle encephalopathia kórházi ellátást igénylő állapot, amelynek kezelése a B1-vitamin infúziós pótlásával lehetséges. A gyógyulási kilátásai jók, ha a beteg időben vitaminpótlásban részesül. A tiamin igen gyorsan – órákon vagy napokon belül – kifejtheti a hatását. Leghamarabb a szemtünetek enyhülnek: legkésőbb pár napon belül a szemidegbénulás általában teljesen megszűnik, a vízszintes szemtekerezgés (akaratlan, ritmusos szemmozgás) azonban még hónapokig jelen lehet.

 

Később a mozgászavar javulása következik, amely nem mindig múlik el nyomtalanul, egyes betegeknél járászavarral járó maradványtünetek maradhatnak. A pszichés zavartság, apátia, meglassultság két-három héten belül elmúlik, azonban a memóriakárosodás részlegesen megmaradhat.

 

Mit tehet Wernicke-féle encephalopathia esetén?

A kórházi kezelést követően otthonában is törekedjen a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A B-vitaminok szedése mellett – kezelőorvosa utasításainak megfelelően – egyéb vitaminok és magnézium fogyasztása is ajánlott.

 

A Wernicke-féle encephalopathia megelőzése

A Wernicke-féle encephalopathia megelőzése kiegyensúlyozott táplálkozással lehetséges. A B1-vitamin táplálékforrását a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az azokból készült péksütemények, az olajos magvak, a húsfélék, a máj, a gomba és a hüvelyesek jelentik. A nyers hal, tea és kávé nagy mennyiségben történő fogyasztása csökkenti a tiamin szintet.

 

Amennyiben alkoholbetegség áll fenn, fontos gondoskodni a megfelelő vitaminpótlásról, valamint szükséges szakember segítségét kérni az alkoholprobléma rendezése érdekében.

 

A nem kellően változatos étrendet követő várandós anyák és magzatuk esetében megnövekedhet a tiaminhiány kialakulásának kockázata. Ritkán az újszülött veleszületett anyagcserezavarban szenvedhet, aminek következtében a szervezete nem képes a B-vitamin hasznosítására.

 

A vízben oldódó B-vitaminok – így a B1-vitamin is – hozzáférhetők az egészséges táplálkozás révén. Az idős emberek hajlamosak kevésbé ügyelni a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitelére. Ezért körükben gyakran fordulhat elő B-vitamin-hiányos állapot, aminek tünete lehet a fáradtság, az alvászavar és nyugtalanság.

KULCSSZAVAK
szemmozgászavar  |   szemidegbénulás  |   kettőslátás  |   zavartság  |   ataxia  |   bénulás  |   alkoholbetegség  |   B1-vitamin  |   tiamin  |   encephalopathia  |   Wernicke-Korszakov-szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít