egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A posztmenopauza a változókor folyamatának harmadik, egyben utolsó szakasza.

 

A menopauza során abbamarad a petefészkek ciklikus működése és a menstruáció, ezzel lezárul a nő életének fogamzóképes időszaka. Az ezt követő életszakasz a posztmenopauza, amely az utolsó menstruációt követő 12 hónappal veszi kezdetét és élethosszig tart.

 

A posztmenopauza főbb tünetei

A posztmenopauza időszakára legtöbb esetben a perimenopauza időszakában tapasztalt kellemetlen tünetek jelentősen enyhülnek. Ugyanakkor a menopauza korai, legtöbbször már a perimenopauza időszakában megjelenő, vegetatív idegrendszert érintő tünetei – például a hőhullámok, éjszakai izzadás, heves szívdobogásérzés (palpitáció) – az esetek kisebb részében megmaradnak a késői posztmenopauzában, sőt ritkán akár élethosszig is fennállnak.

 

A pszichés és fizikai teljesítménycsökkenés, fáradékonyság, hangulatingadozás, szorongás, ingerlékenység, depresszió, alvás-, memória- és koncentrációzavar, valamint a libidócsökkenés életkori és egyéni sajátosságként is előfordulhat, nem kizárólag a menopauzára vezethető vissza.

 

Posztmenopauzában a nőgyógyászati tünetek – például a hüvely szárazsága és viszketése –elsősorban a hüvelyi nyálkahártyának a hormonváltozások hatására bekövetkező elvékonyodásával függenek össze. A fájdalmas közösülés (dyspareunia) hátterében a hormonális egyensúly megbomlása miatti hüvelyszárazság állhat. Az urológiai tünetek – például a vizelettartási zavarok (inkontinencia) – a medencefenék izomzatának gyengülésével magyarázhatók, melyek erősítésére szolgálhat változókorban is az intimtorna. Gyakoribbá válhatnak a húgyúti fertőzések, mivel az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyváladék nem képes kellő védelmet nyújtani a kórokozók ellen.

 

Megváltozik a test zsíreloszlása: felszaporodik a hasi zsírszövet, és lecsökken a benne található szexhormonkötő-fehérje mennyisége. Ez elhízáshoz vezethet, elsősorban a has tájékán, ami különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából.

 

A változókort követően időnként ízületi merevség vagy fájdalom léphet fel, mivel a csökkent mennyiségű nemi hormon (ösztrogén) már kevésbé képes támogatni az immunrendszert az ízületekben kialakuló gyulladásos folyamatok megakadályozásában.

 

A menopauza és posztmenopauza kedvező hatásaként értékelhető a menstruációs vérzés elmaradása. Megszűnik a menstruáció okozta migrén és következményes vérszegénység (anémia), abbamaradnak az endometriózis és a mióma fájdalmas tünetei.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek enyhítése érdekében kérjen segítséget nőgyógyász szakorvostól.

 

Amennyiben a változókor után hüvelyi vérzést tapasztal, azonnal forduljon nőgyógyászhoz, és a menopauzát követően is rendszeresen vegyen részt a szervezett méhnyakszűréseken!

 

A posztmenopauza okai

A posztmenopauza a változókor során végbemenő élettani hormonális változások következménye. A menopauzát követően helyreáll a hormonális egyensúly, a szervezet továbbra is termel nemi hormonokat, de a korábbinál jóval kisebb mennyiségben.

 

A változókori tüneteket felerősítheti a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a stressz. A petefészkek korábbi műtéti eltávolítása miatt fellépő hormonhiány szintén posztmenopauzális tüneteket okozhat. A daganatos betegségek kezelése során alkalmazott sugárkezelés és/vagy kemoterápia károsíthatja a petefészkeket, ami korai menopauzát válthat ki.

 

A posztmenopauza diagnosztizálása

A posztmenopauza kórisméjének felállítása a kórelőzményen, a tüneteken, valamint a nőgyógyászati vizsgálat és a laboratóriumi hormonvizsgálatok eredményén alapul.

 

A posztmenopauza tüneteinek kezelése

A menopauzát követően is fennálló panaszok életmódváltással enyhíthetők. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, illetve abbahagyása, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülése nemcsak a tünetek csökkenését, hanem az egészség megőrzését is elősegítik.

 

A posztmenopauzális korú nők ösztrogénhiány által előidézett vagy súlyosbított tüneteinek, kóros állapotainak megelőzése és kezelése céljából, szakorvosi javallatra, hormonterápia (ösztrogén, vagy ösztrogén és progesztogén kombinációja) vezethető be. A hormonterápia orvosi javallatát a nőgyógyász szakorvos tudja megállapítani az általános egészségi állapot és a panaszok súlyossága alapján.

 

A hormonkezelés leggyakrabban alkalmazott alternatívái az antidepresszáns gyógyszerek és egyes étrend-kiegészítők. Alternatív kezelés ajánlható mindazoknak, akiknek enyhe vagy középsúlyos tünetei nem indokolják a hormonterápiát, vagy ellenérzéssel viseltetnek azzal szemben, vagy számukra ez a kezelési forma ellenjavallt.

 

A fitofarmakonok, a növényi eredetű fitoösztrogének, izoflavonok, E-vitamin és D-vitaminok, valamint egyes ásványi anyagok (mindenekelőtt kalcium, magnézium) nem receptköteles gyógyhatású készítmények formájában széles körben hozzáférhetők, nagyrészt a gyógyszertárakban is.

 

Az ideális készítmény megválasztásához kérje kezelőorvosa, háziorvosa vagy gyógyszerésze segítségét!

 

A posztmenopauza szövődményei

Bár a hormonszintek már nem ingadoznak úgy, mint a perimenopauza idején, a posztmenopauzában fennálló alacsony hormonszintek miatt újabb egészségügyi problémák is jelentkezhetnek. A zsigeri elhízás és a túlsúly következményeként cukorbetegség léphet fel, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

A menopauzát követően, az életkor előrehaladásával párhuzamosan növekvő arányban fordul elő a magasvérnyomás-betegség, ami különösen azért veszélyes, mert – hasonlóan a cukorbetegséghez – kezdetben ritkán okoz panaszt, ugyanakkor kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat.

 

Korai menopauza esetén gyakoribb a csontritkulás (osteoporosis), és még a késői posztmenopauzában is fontos szerepe van az ösztrogénhormonnak a csontlebomlás gátlásában.

 

A női szexuális egészség megőrzésével kapcsolatosan lásd még:

 

 

KULCSSZAVAK
változókor  |   menopauza  |   menstruáció  |   hormonális változások  |   hormonterápia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít