egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az egészséges szájüreg nélkülözhetetlen az evéshez, az iváshoz, a légzéshez és a beszédhez. Emellett a száj és a fogak az emésztési folyamat első állomásának is tekinthetők, hiszen a fogakkal megőrölt étel, illetve az abban lévő keményítő lebontása már a szájüregben megkezdődik, a nyálban található amilázenzim által.

 

Belátható tehát, hogy a száj egészséges állapotának fenntartása kiemelt fontossággal bír az életminőség szempontjából. Ebben szerencsére nagy segítséget jelent a fogorvosi ellátás, valamint a szájüreg rendkívül erős immunrendszere.

 

A száj és a szájüreg alkotórészei

A szájüreg az emésztőrendszer első szakaszát képezi. Az ajkak, a fogak és az íny, a szájpad, a mandulák, a nyelv és a nyálmirigyek képezik a száj anatómiai alkotórészeit.

 

Ajkak

Az ajkak a száj kívülről is látható részei. Kívülről bőr fedi őket, alattuk pedig kötőszövet és izom található. Az ajkak bőre az arc bőréhez képest kevesebb rétegből áll, így a vérerek jobban láthatóak, ez adja az ajkak színét. Belülről nyálkahártya borítja őket. Mivel saját izmokkal rendelkeznek, könnyen mozgathatóak. Ezek az izmok szükségesek az evéshez, iváshoz (a szájnyílás zárásához), a megfelelő artikulációhoz, de a fütyüléshez, a fúvós hangszerek használatához és sok más emberi tevékenységhez is.

 

Az ajkak idegvégződésekben gazdagok, így a hidegre, melegre, érintésre érzékenyek. Meghatározzák az egyén mimikáját, lefelé vagy felfelé görbülésük érzelmeket közvetít. A csecsemők ajkaikkal szűk „csövet” formáznak, így a szopáshoz szükséges szívóerő megnő.

 

Oxigénhiány hatására elkékülhetnek, ezt nevezzük cianózisnak. Az ajkak veleszületett hibája az ajakhasadék (nyúlajak). Az ajkak hideg, szeles időben könnyen kiszáradhatnak. Egyik gyakori betegsége az ajakherpesz. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, napégés hatására daganat is kiindulhat az ajak bőréből.

 

Fogak

A rágáshoz elengedhetetlen fogak íny feletti része a korona, az íny alatti része pedig – az alsó és felső állcsontba „beépülve” – a foggyökér. Az elülső metszőfogak éles, harapásra alkalmas felülettel, a szemfogak hegyes kúp alakkal, míg a hátul elhelyezkedő kis és nagy őrlőfogak nagyobb – nevükhöz híven – őrlő felszínű felülettel rendelkeznek, amelyek fő feladata a táplálék darabolása, a falat előkészítése a későbbi emésztési folyamatokhoz.

 

A fogcsírák már születés előtt, az anyaméhben kialakulnak a fogínyben, belőlük a fogak kifejlődése is megkezdődik, ám az első fogak – tejfogak – csak a születést követő hatodik hónapban jelennek meg. A gyerekek hároméves korára általában már minden tejfoguk kinő. Az emberek 20 tejfoggal rendelkeznek. Emberben a maradandó fogak száma 32.  A bölcsességfogak a 16-30. életév között bújnak ki, előfordul azonban, hogy nem jelennek meg (lásd még: fogzás és fogváltás).

 

A fogsérüléseket és a fogak betegségeit ún. fogmegtartó kezelésekkel lehet ellátni, melyek elsődleges célja a fog és a fogsor anatómiai vagy funkcionális helyreállítása.

 

A fogakat érintő állapotokóől és kezelésekről külön cikkekben olvashat, melyek az alábbiak:

 

 

Íny

A fogíny kemény nyálkahártya, mely az állcsontok fogmedri nyúlványát borítja. A fogágy része, a fogat rögzíti. Nem megfelelő szájhigiénia esetén begyulladhat, akár vissza is húzódhat, legsúlyosabb esetben a fogak elvesztéséhez vezetnek az ínybetegségek. Az ínyeket érintő gyakoribb betegségek a fogínygyulladás (gingivitis) és a fogágybetegség.

 

Szájpad

A szájüreg felső falát a szájpad alkotja, melynek két része van: kemény és lágy szájpad. A kemény szájpad a felső fogív által határolt csontos alappal rendelkező rész. A közepén nyálkahártyaredők futnak, melyek szükségesek a mellbimbó megtartásához, miközben a csecsemő szopik. A csontos kemény szájpad a lágy szájpadban folytatódik hátrafele. A lágy szájpad egy izmos, mozgatható lebeny. Redői között találhatók a szájpadmandulák, melyek a szervezetet védő immunrendszer részei. Ez a mozgatható lebeny nyeléskor megakadályozza, hogy a táplálék a légutakba kerüljön, hangképzésnél pedig lezárja a levegő útját az orrgarat felé. A lágyszájpad közepén lóg le a nyelvcsap (uvula).

 

Nyelv

A nyelv a szájüregben található mozgékony, izmos szerv. Szükséges a rágáshoz, falatképzéshez, mimikához, beszédhez. A nyelv felszínét szemölcsök borítják. Bizonyos speciális szemölcsök hámjában találhatóak az ízlelőbimbók, melyek fontos szerepet játszanak a sós, édes, keserű, savanyú íz érzékelésében. A nyelv állományában kis nyálmirigyek is találhatóak. A nyelv hátsó része a nyelvmandula, melynek állományában rendkívül sok nyiroktüsző található, ezek a szervezetet védő immunrendszer részét képezik.

 

A nyelvet érintő egyes betegségekről külön cikkekben olvashat:

 

 

Mandulák

A mandulák az emberi immunrendszer részei, segítenek a fertőzések elleni küzdelemben. Az emberi test többek között a szájüregen keresztül is érintkezik a külvilággal, így azon keresztül is juthatnak kórokozók a szervezetbe. A szájüregben található a nyelvmandula (nyelvgyöki mandula) a nyelvgyök mögött, és a páros torokmandula (szájpadlási mandula, szájpadmandula) az elülső és a hátulsó szájpadlási ívek között (lásd még: Orr és garat, Mandulaműtétek).

 

A mandulákat nyálkahártya borítja, alatta pedig nyiroktüszőhalmazok helyezkednek el, melyek immunsejtekből állnak.  A torokmandulában kialakulhat kő (lásd még: Mandulakövek), megnagyobbodása pedig befolyásolhatja a beszédet: az orrhang színezetű lesz. A mandulákban daganatok is kialakulhatnak (pl. limfóma, fej-nyaki daganatok).

 

A mandulák megnagyobbodhatnak vagy begyulladhatnak. A mandulagyulladás gyulladáscsökkentőkkel, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikumokkal kezelhető. Ha a mandulák elzárják a légutat, gátolják a nyelést vagy visszatérő mandulagyulladás fordul elő, ajánlott műtéti eltávolításuk (lásd még: Mandulaműtétek).

 

Nyálmirigyek

A szájüregben a nyálat 3 pár nagy nyálmirigy és rengeteg apró, elszórtan elhelyezkedő kis nyálmirigy termeli. A nagy nyálmirigyek közé tartozik a fültőmirigy, a nyelv alatti mirigy és az állkapocs alatti mirigy. A nyál nedvesíti a szájüreget, véd a baktériumok, a fogszuvasodás ellen, amilázt tartalmaz, mely enzim a keményítő emésztéséhez kell, szükséges az ízleléshez is. Szájszárazság esetén nem termelődik elég nyál, ilyenkor a nyálkahártya védelme sérül, kórokozók juthatnak át rajra, továbbá megnő a fogszuvasodás esélye. A nyálmirigyek begyulladhatnak, bennük nyálkő, ciszták, szájüregi daganatok alakulhatnak ki.

 

Fogápolás és szájhigiénia

Az egészséges száj érdekében megfelelő mennyiségű ivóvíz fogyasztása (soha ne forduljon elő szomjúságérzet), napi kétszeri fogmosás (reggel-este), sok rágás, kevés finomított szénhidrát, stresszmentes életmód – illetve az arra való törekvés –, a dohányzás elhagyása, az alkohol és cukros üdítők fogyasztásának minimumra való csökkentése és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés javasolt. Kifejezetten javallott – mint megannyi fertőzés forrása –, a szájpiercing mellőzése.

 

A szájápoláshoz ajánlott eszközökről és módszerekről, valamint a szájüreget érintő egyes betegségekről és kezelésekről külön cikkekben olvashat:

 

 

A fogak állapotromlásának megelőzése

A fogszuvasodást közvetve a fogakon kialakuló plakkok és a fognyakat esetenként borító fogkő, közvetlenül pedig az ezekben megbúvó baktériumok okozzák. A lepedékben megtelepedő baktériumok a szájba jutó cukrokból a fogzománcot bontó savakat állítanak elő. A megelőzés tehát a cukros ételek-italok fogyasztásának lehetőség szerinti mérsékléséből, illetve az ezek fogyasztását követő szájöblítésből (bőséges vízivás!), és a már említett, napi kétszeri fogmosásból áll. Továbbá törekedni kell a finomított ételek, szénhidrátok helyett a sokkal több rágást igénylő friss/nyers élelmiszerek fogyasztására.

 

Fontos tudni, hogy a fogak romlása nincs korhoz kötve, ezért a megfelelő szájhigiénia elsajátításához szükséges tudnivalókat már kisgyermekeknek is tanácsos megtanítani – vagy legalábbis ebbéli okításukat megkezdeni (lásd még: Fogápolás gyermekkorban).

 

A fogak épségének megőrzéséről és a fogak egészségét veszélyeztető további állapotokról külön cikkekben olvashat:

 

 

Szájüregi daganatok kialakulásának megelőzése

A szájüregi daganatoknak több formájuk is van: kiindulhatnak a nyelvből, az ajkakból, a lágy szájpadról vagy a szájüreg egyéb területeiből (pl. íny, nyálmirigyek, mandulák). A daganat sokáig tünetmentes lehet, általában fül-orr-gégészeti vagy fogorvosi vizsgálatok során fedezik fel – ezért is rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat.

 

dohányzás elhagyása, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, valamint a száj megfelelő ápolása és tisztán tartása jelentősen csökkentheti a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát (lásd még: Szájüregi rák).

 

Fogorvosi ellátás az alapellátásban

A fogorvosi alapellátás feladata a fog- és szájbetegek gyógyító-megelőző alapellátása. Mint minden betegségnél, a fogorvosi ellátás igénybevétele esetén is elmondható, hogy a legjobb egészségkimenetellel a megelőzés jár. Ezért a 18-62 éves kor közötti állampolgárok számára javasolt évente egy alkalommal fogorvosi szűrővizsgálaton részt venni.

 

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a fogorvosi ellátás térítés ellenében vehető igénybe. Valójában a fogászati sürgősségi ellátás, szűrővizsgálat, góckutatás és más, alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése, fogmegtartó kezelés, fogtömés, gyökérkezelés, szájsebészeti ellátás (pl. foghúzás, fogeltávolítás), fogkőeltávolítás, ínyelváltozások kezelése – életkortól függetlenül – térítésmentesen igénybe vehetők a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára.

KULCSSZAVAK
mandula  |   nyelv  |   nyál  |   nyálmirigyek  |   lágy szájpad  |   kemény szájpad  |   szájpadlás  |   íny  |   tejfog  |   szájhigiénia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít