egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az akut légzési distressz szindróma (ARDS – acute respiratory distress syndrome, más néven felnőttkori légzési distressz szindróma) súlyos, életveszélyes állapot, amely során a tüdő képtelen a szervezetet elegendő mennyiségű oxigénnel ellátni.

 

Az ARDS tünetei

ARDS során a tüdő léghólyagjaiban folyadék gyülemlik fel, így nem tud megfelelően végbemenni a gázcsere, ami azzal a következménnyel jár, hogy a szervezet nem jut elegendő oxigénhez. A tünetek a kiváltó ok (pl. sérülés, égés, fertőzés stb.) után néhány órával vagy nappal jelentkeznek.

 

Az ARDS tünetei:

 

Ha az állapot tovább romlik, cianotikussá (az alacsony oxigénszint következtében a bőr lilás elszíneződése, amely már a súlyos oxigénhiány következménye) válhat a beteg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az ARDS életveszélyes állapot, azonnali orvosi ellátást igényel. Mivel általában más betegség, sérülés következménye, az esetek nagy részében már kórházban van a beteg, amikor az állapot bekövetkezik.

 

Ha légzési nehézséget, légszomjat tapasztal, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Az ARDS lehetséges kiváltó okai

A felnőttkori légzési distressz szindróma közvetlen oka, hogy a tüdő léghólyagocskáiba folyadék szivárog a hajszálerekből. Normál esetben egy védőfunkciót betöltő membrán megakadályozza ezt az átjárást, de súlyos betegség vagy sérülés következtében ez átjárhatóvá válhat.

 

A leggyakoribb kiváltó okok:

 

Az állapot kialakulására hajlamosító egyéb tényezők:

 

Az ARDS lehetséges szövődményei

Az ARDS életveszélyes állapot, amely a gyógyulás után is maradandó tüdőkárosodással, akár tüdőfibrózissal járhat, bár a felgyógyult betegek nagy többsége újra egészséges lesz.

 

Az érintett betegnél az ARDS-sel egy időben más problémák is jelentkezhetnek:

 

Hosszú távon a felgyógyult betegek légzési nehézségekkel küzdhetnek, ezek azonban 1-1,5 év után rendeződhetnek. Előfordulhat hosszú távú hatásként depresszió, az oxigénhiány miatt kialakult memóriazavarok és gondolkodási problémák.

 

Az ARDS diagnosztizálása

Az ARDS diagnózisához az oxigénszaturáció mérése és a mellkasröntgen (vagy mellkas-CT) mellett a fennálló egyéb betegséget vagy sérülést is figyelembe kell venni. A szindrómát el kell különíteni egyes, hasonló tüneteket okozó szívproblémáktól.

 

További vizsgálatok:

  • vérvizsgálat az esetleges fertőzés beazonosítására, valamint a vér pH-, oxigén-, szén-dioxid-szintje és egyéb vérgázparaméterek mérése;
  • EKG és szívultrahang a szív működésének vizsgálatára.

 

Az ARDS kezelése

A betegség intenzív terápiás kezelést igényel. A kezelés során nemcsak az ARDS-t, hanem a kiváltó okot is kezelik az annak megfelelő terápiával. A szindróma kezelésének legfontosabb lépése, hogy a vér oxigénszintjét a megfelelő értékre állítsák vissza, így megelőzve a nagyobb károsodásokat. Erre légzéstámogatással, oxigén adásával vagy gépi lélegeztetéssel kerül sor.

 

Különösen fontos szerepe van a megfelelő folyadékegyensúlynak, mivel a túl sok folyadék a tüdőödéma valószínűségét növeli, a túl kevés pedig megterheli a szívet. A betegek általában véralvadásgátlót, a fertőzések megelőzésére szolgáló gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és nyugtatót is kapnak a kezelés során.

 

Kezelés után

Az ARDS életveszélyes állapot, kezelése csak kórházban végezhető. A betegségből lábadozóknak javasolt a dohányzás elhagyása és a megfelelő védőoltások felvétele a felső légúti megbetegedésekkel szembeni védelem érdekében.

KULCSSZAVAK
felnőttkori légzési distressz szindróma  |   ARDS  |   alacsony oxigénszint  |   légszomj  |   nehézlégzés  |   tüdőödéma  |   lélegeztetés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít