egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cukorbetegség (diabétesz) világnapját (World Diabetes Day, WDD) 1991 óta minden évben november 14-én tartják. A világnap célja, hogy felhívja a népesség figyelmét a cukorbetegségre, mellyel emberek milliói élnek világszerte.

 

A világnapot 1991-ben rendezte meg először a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével.

 

A cukorbetegségről röviden

A cukorbetegségben a szervezet részlegesen vagy teljesen képtelen az inzulin nevű hormon megfelelő mennyiségű elválasztására. Az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felelős hormon. Kétféle típusú cukorbetegség létezik. Az 1-es típusban a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, ezért azt mesterségesen előállított inzulinnal pótolják, melyet adagolópumpával vagy injekcióval juttatnak a szervezetbe. A 2-es típusú cukorbetegséget általában diéta és tabletta formájú gyógyszerek kombinációjával kezelik.

 

Fontos, hogy a cukorbetegséggel élők megfelelően kezeljék betegségüket és állapotukat, hogy csökkentsék a diabétesz hosszú távú szövődményeinek kialakulását. Az utóbbi időben, a folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően, a cukorbeteg emberek is egyre teljesebb, az egészséges társaikhoz hasonló életet élhetnek.

 

A világnap

A cukorbetegség világnapját 1991-ben rendezték meg első alkalommal a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO közreműködésével, hogy felhívják a figyelmet a betegség egyre gyakoribbá váló előfordulására. 2006 óta az ENSZ is támogatja a világnapot, és azóta világszerte megrendezik az eseményt minden évben november 14-én Sir Frederick Banting kutató tiszteletére, aki 1922-ben Charles Besttel felfedezte az inzulint.

 

A cukorbetegség világnapja egy nemzetközi figyelemfelhívó kampány, melynek célja, hogy gyarapítsa több mint 160 ország lakosságának ismereteit a diabétesszel kapcsolatban. A világnap logója egy kék kör, mely a cukorbetegek nemzetközi közösségét és a betegség ellen folytatott, országokon átívelő lépéseket szimbolizálja.

 

A 2023-as esemény tematikája a diabetológiai ellátáshoz (cukorbeteg-gondozás) való hozzáférés köré épül. Elsődleges célja, hogy javítsa a betegek diabetológiai gondozáshoz való hozzáférését és javítsa a cukorbetegséggel élők életminőségét, valamint felhívja a figyelmet azon emberek millióira, akik nem férnek hozzá a megfelelő gondozáshoz. A kormányokat is felszólítják, hogy támogassák a diabétesz-ellátást és a prevenciós programokat.

 

Tények a cukorbetegségről, amelyeket eddig talán nem tudott

 

  1. 1980-ban világszerte 108 millió felnőtt élt cukorbetegséggel, 2014-ben már körülbelül 442 millió.
  1. A cukorbetegség a vezető okok között szerepel a szívinfarktus, veseelégtelenség, vakság, stroke és az alsó végtagi amputáció esetén.
  1. Leonard Thompson kapta az első inzulininjekciót több mint 100 évvel ezelőtt.
  1. A 2016-os Egészség világnap tematikája a „Győzzük le a diabéteszt!” címet viselte.
  1. Frederick Banting 32 éves korában Nobel-díjat kapott az inzulin felfedezéséért; ő a legfiatalabb Nobel-díjas az orvostudomány/élettan kategóriában.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Cukorbetegség szűrése

Terhességi cukorbetegség

Génmutáció okozta cukorbetegség

Cukorbetegség szemészeti szövődményei

Diabéteszes neuropátia

Diabéteszes retinopátia

Ketoacidózis cukorbetegségben

Cukorbetegség gyógyszeres kezelése

HbA1c-szint mérése

Vércukorszint-vizsgálatok

Alacsony vércukorszint

Magas vércukorszint

Mobilalkalmazások cukorbetegséggel élőknek

Inzulinrezisztencia

 

KULCSSZAVAK
cukorbetegség  |   egészségmegőrzés  |   prevenció  |   diabétesz  |   világnap
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít