egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csecsemőmirigy (latin néven thymus) a mellkas közepén, a szegycsont mögött helyezkedik el. Az immunrendszer egyik fontos nyirokszerve, a T-limfociták érésének legfőbb helye, emellett hormonokat is termel. Nevét onnan kapta, hogy mérete a pubertáskorra éri el a legnagyobb fejlettségét, állománya azonban ezt követően – a felnőttkorban – fokozatosan elzsírosodik.

 

A csecsemőmirigy kétféle sejtet tartalmaz: ún. epiteliális sejteket és T-limfocitákat. Mindkét típusú sejt esetén előfordulhat abnormális növekedés és osztódás – az epiteliális sejtek osztódása esetén beszélünk csecsemőmirigy-daganatokról (thymoma vagy thymus carcinoma), míg a T-limfociták daganatos megbetegedése esetén Hodgkin- vagy non-Hodgkin limfómáról.

A rosszindulatú daganatokról általánosságban itt olvashat.

 

A csecsemőmirigy rosszindulatú daganatainak főbb tünetei

A csecsemőmirigy daganatai esetén jellemző, hogy a diagnózis idején nincsenek tünetei a betegnek. Gyakori, hogy véletlenül fedezik fel más, nem ehhez kapcsolódó vizsgálat során. Amikor pedig mégis előfordulnak tünetek, azok jellemzően nem specifikusak (általános tünetek, melyek nem utalnak egyértelműen csecsemőmirigy-daganatra), így a diagnózis felállítása is késhet.

 

A csecsemőmirigy-daganat leggyakoribb tünetei az alábbiak lehetnek:

 

  • tartós köhögés;
  • légzési nehézség;
  • mellkasi fájdalom;
  • nyelési nehézség;
  • étvágycsökkenés;
  • kóros fogyás;
  • vena cava szindróma: a csecsemőmirigy egy nagy, szívbe torkolló érhez (vena cava superior) van közel. Ha a daganat nyomást gyakorol az ér falára, akkor kialakulhat az ún. vena cava szindróma (tünetei: izzadás az arcon, nyakon és mellkason, fejfájás, szédülés). A szindróma olyan életveszélyes szövődményekhez vezethet, mint az agyödéma és a gégében keletkező vizenyő.

 

A csecsemőmirigy-daganatokhoz – főleg a thymomához – kapcsolódóan gyakori a különböző autoimmun betegségek megjelenése, így ezen betegségek tünetei is utalhatnak a csecsemőmirigy-daganatra.

 

A csecsemőmirigy rosszindulatú daganatainak típusai

A csecsemőmirigy daganataiban közös, hogy a csecsemőmirigy sejtjeiből indulnak ki (az ún. epiteliális sejtekből). A csecsemőmirigy daganatai két fő csoportba sorolhatók.

 

Thymoma

A thymoma további két csoportra osztható az alapján, hogy mikroszkóp alatt hogyan néz ki: A és B típusúra. Az A típusú jellemzően lassan nő, nem jellemző rá az áttétképzés (metasztázis), vagyis nem terjed át más szervekre. A B típusú ezzel szemben gyorsabban nő és áttétet is könnyen adhat.

 

Thymus carcinoma

A thymus carcinoma a thymománál ritkábban kialakuló daganattípus. Egyes források nem sorolják külön típusba, hanem a thymoma C típusának is nevezik. Általában gyorsan nő és jellemző rá, hogy könnyen terjed át már szervekre. A csecsemőmirigy daganatai közül ennek a kezelése a legnehezebb.

 

A csecsemőmirigy rosszindulatú daganatainak kiváltó okai

A csecsemőmirigy daganatai nagyon ritkák, kialakulásuk oka nem ismert.

 

A csecsemőmirigy-daganatok lehetséges szövődményei

A csecsemőmirigy-daganatok (jellemzően a thymoma típusú) bizonyos autoimmun betegségek megjelenésével is összefüggésbe hozhatók.

 

A thymomával összefüggésbe hozható egyéb betegségek az alábbiak:

 

 

A csecsemőmirigy rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása

A csecsemőmirigy-daganat gyanúja gyakran egy nem erre irányuló vizsgálat során merül fel (pl. mellkasröntgen). Ezt követően további vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis felállításához.

 

A csecsemőmirigy-daganat diagnosztizálásához alkalmazott vizsgálatok:

 

 

A képalkotó eljárásoknak a daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A csecsemőmirigy rosszindulatú daganatainak kezelése

A csecsemőmirigy daganatainak kezelése attól függ, hogy milyen kiterjedésű és stádiumú a daganat. A kezelési terv akár több típusú terápiát (műtét, sugárkezelés, kemoterápia) is tartalmazhat párhuzamosan.

 

Műtéti eltávolítás

A cél mindig a tumor teljes eltávolítása, ha a tumor mérete és a beteg állapota ezt megengedi. Előfordulhat, hogy a környező szövetek és nyirokcsomók egy részét is el kell távolítani.

 

Sugárkezelés

A daganat méretének csökkentésére nagyenergiájú röntgensugarakat használnak. Előfordulhat, hogy a műtétet megelőzően alkalmazzák, hogy a daganat mérete csökkenjen és alkalmassá váljon a műtétre. Általában kis frakciókban, naponta kezelik a betegeket, hétfőtől péntekig (hétvégéken nem), 5-6 hétig, de ez a személyre szabott kezelési protokolltól függően változhat.

 

Kemoterápia

A daganat elpusztítására ún. citotoxikus szereket (pl. cisplatin, doxorubicin, ciklofoszfamid, carboplatin, paklitaxel stb.) alkalmaznak, melyet jellemzően intravénásan kapnak a betegek. Fő terápia is lehet, de az is előfordulhat, hogy csak a műtétet megelőzően van rá szükség.

 

Klinikai vizsgálatok

 A legújabb fejlesztésű gyógyszerek forgalomba hozatala előtt nagy betegpopuláción próbálják ki a gyógyszercégek a hatékonyságot és biztonságosságot, melyhez a feltételeknek megfelelő betegek csatlakozhatnak. A potenciálisan elérhető vizsgálatokról a kezelőorvos tájékoztatását kérje.

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

A kezelés hosszú távú sikeressége sok tényezőtől függ: életkortól, általános egészségi állapottól, a tumor teljes eltávolításának sikerességétől, a betegség stádiumától stb. Általánosan elmondható, hogy a műtéti úton teljesen eltávolítható daganatok esetén a betegség prognózisa nagyon jó – a daganat ilyen esetben ritkán újul ki.

 

KULCSSZAVAK
csecsemőmirigy  |   thymus  |   thymoma  |   thymus carcinoma  |   daganat  |   rák  |   rosszindulatú
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít