egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az idegfájdalom (neuralgia) egy ritka tünetegyüttes, amit különböző idegek ellátási területén jelentkező fájdalom jellemez. Leginkább ismert formája az arcidegzsába, de jelentkezhet a tarkó, az állkapocs, a nyak területén vagy más testrészen is. A fájdalom jellege lehet nyilalló, visszatérő, kínzó, akár percekig tartó elviselhetetlen mértékű is. Kivizsgálás során el kell különíteni a migrén, egyes fogbetegségek vagy ízületi betegségek okozta panaszoktól.

 

A neuralgia főbb jellemzői

Az éles, nyilalló, késszúrásszerű, égő fájdalom az ellátó ideg lefutása mentén általában másodpercekre-percekre jelentkezik, és bizonyos tevékenységekkel kiváltható, provokálható. Fájdalmat okozhat az érintés, a hideg – a panasz sokszor éjjel jelentkezik. A fájdalom lehet egy vagy kétoldali, enyhe vagy súlyos, rohamokban jelentkező.

 

Neuralgia leggyakrabban perifériás neuropátia tüneteként jelentkezik, mely betegségben érzéketlenség és fájdalom jelentkezhet a kezekben, karokban, lábfejekben, de kísérheti koordinációs nehézség, izzadás, emésztési zavar is.

 

Az idegfájdalmak krónikussá is válhatnak, mely általában idült, elhúzódó vagy tartós idegkárosodást (neuropátia) jelez. Gyakran jelentkezik az alsó végtagokon. Éjjeli zsibbadás előfordulhat, a fájdalom akár elviselhetetlen is lehet – a beteg sokszor még a takaró érintését sem tudja elviselnni.

 

Mit tehet otthon idegfájdalom esetén?

Enyhe idegfájdalom számos esetben jelentkezhet átmeneti ideggyulladás miatt, ilyenkor jegeléssel, pihentetéssel, esetleg meleg borogatással enyhíthető vagy megszüntethető a fájdalom. Szükség esetén alkalmazzon fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő készítményeket a fájdalom enyhítésére.

 

A neuralgia gyakoribb formái

 • Trigeminus neuralgia: az V. agyideg érző beidegzési területén kialakuló heveny, erős, rohamokban jelentkező arcfájdalom, melyet érintés, rágás tovább provokálhat, és szokványos fájdalomcsillapító nem enyhíti (lásd még: arcidegzsába).
 • Posztherpeszes neuralgia: melyet a herpes zoster vírus (HZV) vált ki a test bármely területén. A fájdalom övszerűen jelentkezik a mellkason, háton, arcon leggyakrabban, nagyon intenzív és viszkető kiütésekkel jár. A bőr érintése is fájdalmas, akár elviselhetetlen is lehet a gerincvelői ideg ellátási területének megfelelően (lásd még: övsömör).
 • Occipitalis (tarkótáji) neuralgia: a fájdalom szintén éles és nyilalló, tarkótájon jelentkező, gyógyszerekre jól reagál. Eredete gyakran ismeretlen.
 • Glossopharyngealis (nyelv-torok) neuralgia: ritkán fordul elő, rohamokban jelentkező éles fájdalom, másodpercekig-percekig tart, általában féloldali. Hirtelen lép fel, a torokra, fülre, nyelvre lokalizálódik, néha társul trigeminus neuralgiával is. Kísérheti rekedtség, köhögés, izzadás, nyáladzás, könnyezés. Ásítás, nyelés vagy rágás provokálja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mindenképp keresse fel háziorvosát, ha idegfájdalmat tapasztal a fenti tünetekkel, hogy kivizsgálhassák az okát. Háziorvosa szükség esetén gondoskodik a szakorvosi vizsgálatra történő beutalásról.

 

A neuralgiát kiváltó okok

Az idegfájdalmak általában idegkárosodás, például perifériás neuropátia következményeként alakulnak ki. Együtt járhat érszűkülettel és következményes rossz vérellátással.

 

Idegkárosodást, illetbe a neuralgiát kiváltó okok lehetnek:

 • baleset (pl. sportsérülés után kialakuló neuropáthia);
 • fertőzés (pl. a herpeszvírus okozta övsömörben);
 • gyógyszermellékhatás (pl. egyes kemoterápiás szerek károsíthatják az idegeket);
 • mérgező anyagok (pl.: nehézfémek, vegyszerek);
 • vitaminhiány (pl.: B1-vitamin, B3-vitamin vagy E-vitamin hiánya).
 • túlzott alkoholfogyasztás;
 • amputáció utáni fantomfájdalom;
 • carpalis alagút szindróma.

 

A krónikus forma kialakulása gyakoribb cukorbetegségben, vesebetegségben és alkoholbetegségben, de előfordulhat autoimmun betegségek esetében (pl.: rheumatoid artritis, SLE). Ritka esetekben előfordulhat öröklődő genetikai betegségként, mely forma mind az érző, mind a motoros idegeket érinti, kezelése nem ismert.

 

Az idegfájdalmak lehetséges szövődményei

Az idegfájdalommal küzdő ember gyakran érzi, hogy a fájdalma elviselhetetlen, ezért dühös, frusztrált lehet. A fájdalom a mindennapi tevékenységében is korlátozhatja a beteget, azaz a munkahelyi teljesítményre, az alvás és a pihenés minőségére, valamint a szexuális életre is hatással lehet. Ezért az idegfájdalommal járó betegségteher hosszútávon szorongást, depressziót okozhat.

 

Cukorbetegség esetén az idegkárosodás és a rossz keringés a láb kifekélyesedéséhez, gangrénához (üszkösödés) vezethet (lásd még: diabéteszes neuropátia).

 

A neuralgia diagnosztizálása

A kórelőzmény felvétele után szükség lehet vérvizsgálatra (teljes vérkép, vércukorszint, pajzsmirigyműködés, vese-májfunkció ellenőrzése) majd képalkotó eljárásokra is (pl.: CT, MRI). A diagnózishoz továbbá szükség lehet az idegek ingerületvezetésének vizsgálatára, illetve az izmok ingerületvezetésének vizsgálatára (EMG), valamint az érintett idegből minta vételre (biopsziára).

 

A neuralgia kezelése

Neuropátia esetén lényeges az időben történő felismerés, és szükség esetén az ideggyógyászhoz (neurológus) irányítás. Amennyiben a betegséget vírus okozza, akkor antivirális kezelésre és fájdalomcsillapításra van szükség.

 

A szokványos fájdalomcsillapítók súlyosabb esetekben hatástalanok lehetnek, azonban a kezelőorvos adhat hatékonyabb szereket. Amennyiben a vény nélkül kapható szerek nem hatásosak, forduljon kezelőorvosához vagy fájdalomterapeuta szakorvoshoz, aki ha szükséges fizikoterápiával, gyógyszerekkel, akár injekciós kúrával kezeli. Neuralgia kezelésére alkalmazhatók egyes antiepileptikumok (pl. karbamazepin), antidepresszánsok (pl. amitriptilin) vagy kábító (ópiát tartalmú) fájdalomcsillapító is.

 

Amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, idegsebészeti beavatkozás jöhet szóba. Bizonyos esetekben bőrön keresztüli (transzkután) elektromos idegstimuláció is szóba jöhet, melynek célja, hogy a fájdalomérzet ne jusson el az agyba. Az eszköz vékony elektródákkal elektromos jeleket ad és ingerli az idegpályákat.

 

A fájdalommal való megküzdésben segíthetnek a különböző relaxációs technikák és a pszichoterápia is, hogy csökkenjen a szorongás és szűnjön a fájdalom.

 

Az idegfájdalmak megelőzése

A neuropátiák bizonyos formáinak kialakulása megelőzhető az alapbetegség megfelelő kezelésével (pl.: cukorbetegség, alkoholbetegség). Emellett fontos gondoskodni a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitelről is. Kiegyensúlyozott étrenddel és az egyéni igények szerint megválasztott étrendkiegészítőkkel megelőzhetők a neuralgiát okozó hiányállapotok.

 

A megfelelő étrendkiegészítő kiválasztásához kérjen tanácsot háziorvosától, kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

KULCSSZAVAK
trigeminus neuralgia; neuropátia  |   arcidegzsába  |   fájdalom  |   övsömör
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít