egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A két leggyakoribb étkezési zavar az anorexia nervosa és a bulimia. Az anorexiának két formáját különítjük el, a restriktív és a purgáló formát.

 

Restriktív anorexiára jellemző tünetek a túlzott testedzés és a diétázás, míg a purgáló altípusban szenvedők önhánytatást, hashajtást alkalmaznak, hogy csökkentsék testsúlyukat.

 

Purgáló zavarban nincs falásroham, mint a bulimiában, de öntisztítás, purgálás igen. A beteg nem eszik sokat, de rendszeresen étkezik, azonban az önhánytatás és hashajtó bevétele is rendszeres.

 

A purgáló zavar tünetei

Az anorexia nervosa legfontosabb jellemzője, hogy a beteg képtelen a súlyát a legalacsonyabb normális súlyhatár felett tartani.

 

A tünetek a következők lehetnek purgáló zavar esetén:

 

  • önhánytatás,
  • rendszeres, indokolatlan hashajtóhasználat,
  • vizelethajtás,
  • beöntések végzése,
  • böjtölés,
  • zavar a házaséletben,
  • menstruációs zavarok,
  • súlygyarapodástól való félelem,
  • önértékelési problémák.

 

Szervi tünet lehet a visszatérő vagy gyakori ájulásérzés, az arc duzzanata, illetve szabálytalan szívverés (szívritmuszavar) kialakulása. Könnyen előfordulhat kiszáradás és székrekedés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli magán vagy családtagján, azaz rendszeres hánytatás, hashajtás fordul elő a betegnél, mihamarabb orvoshoz szükséges fordulni, mert ez a pszichés zavar kezelhető.

 

Tartós étkezési zavar gyanúja esetén keresse fel háziorvosát, aki segíthet a megfelelő szakemberhez történő beutalásban, vagy látogasson el a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőbe. A pszichiátriai rendelés beutaló nélkül felkereshető.

 

A purgáló zavar oka

A purgáló zavar kialakulásának oka nem egyértelműen meghatározott, azonban mint más evészavarnál is, nagy valószínűséggel jár együtt más hangulatzavarokkal, pl. szorongás, depresszió, esetleg gyógyszerhasználat.

 

Hajlamosító tényező lehet a genetikai hajlamon túl a gyermekkori túlsúly, különösen serdülőkorban, és a túlsúly miatti megszégyenítés (lásd még: bullying), önértékelési problémák, az egészséges párkapcsolat hiánya, vagy rossz, nem megfelelő szülői minta felvétele.

 

A purgáló zavar szövődményei

A purgáló zavar a testi egészségre is kihathat. Szervi szövődmény lehet a csontritkulás a kalcium és a D-vitamin hiánya miatt (a hashajtózás például felszívódási zavarhoz vezet), egyéb tápanyaghiány is kialakulhat (lásd még: Malnutríció, Alultápláltság, Vitaminhiány, Nyomelemhiány).

 

Egyéb szövődmények lehetnek:

 

 

A bőr továbbá jellegzetesen szárazzá, ráncossá válik, mert a folyadék- és elektrolit-egyensúly zavara is tartóssá válik.

 

A purgáló zavar diagnosztizálása

Nehéz diagnózist felállítani ezeknél a kórképeknél, mert a betegnek nincs betegségtudata, nem fordul orvoshoz. A testi tünetek esetében pl. a fogak hánytatás miatti elsárgulása, fogszuvasodása látható tünet. A hánytatás, hashajtó indokolatlan használata, beöntések végzése általában a családtagoknak tűnik fel, és ők kérnek inkább segítséget.

 

Így gyakran a családtagok elmondása alapján állítja fel az orvos a diagnózist. Laborvizsgálatok kérhetők a vérben lévő elektrolitok, a folyadékháztartás ellenőrzése céljából. A szervi szövődmények kialakulása miatt a pszichiátriai kivizsgálás mellett alapos belgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet.

 

A purgáló zavar kezelése

A purgáló zavar kezelése pszichoterápiával történik, amennyiben szükséges, kiegészíthető gyógyszeresen, pl. szorongáscsökkentővel.

 

Eredményes lehet a családterápia, illetve a kognitív viselkedésterápia, amely kiegészíthető dietetikai tanácsadással is.

 

A gyógyulási esély jó, azonban a kezelés akár 1-2 évig is elhúzódhat.

 

Mit tehet purgáló zavar esetén?

A teljes felépülés lehetséges, de sok időbe telhet, ezért fontos a türelem és a terápia folytatása. Segíthet a naplóírás és támogató csoportokhoz való csatlakozás.

 

Előfordulhat visszaesés, de segítséget mindig kap a beteg, amennyiben kér.

 

Ne szégyellje magát, ha kezelést vagy további segítséget kér! Természetes igény az is, hogy megerősítésre van szüksége abban, hogy nincs egyedül.

 

Tartósan fennálló, saját testképével és énképével kapcsolatos lelki gondok esetén hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon.

 

A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak.

 

A purgáló zavar megelőzése

Fontos a család megelőző szerepe, azaz a helyes családi, szülői minta kialakítása és fenntartása, a közös étkezések gyakorlata, a családi harmónia megteremtése.

 

Lényeges a kommunikáció, amely a legjobb esetben pozitív és dicsérő, és mindenképpen kerülendő a zsírpárnák, a túlsúly és elhízás miatti kritizálás, mert ennek hatására könnyen negatív irányba fordulhat a serdülő önértékelése.

 

Ha a fenti tüneteket észleli gyermekén, mihamarabb forduljon szakemberhez!

 

KULCSSZAVAK
étkezési zavar  |   hashajtóhasználat  |   hánytatás  |   anorexia  |   bulimia  |   fogyás  |   soványság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít