egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, melynek legfőbb célkitűzése a figyelem felhívása a szűrővizsgálatok fontosságára.

 

A vastagbélrák előfordulása világszerte növekedést mutat, hazánkban a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganattípus. A vastagbéldaganat megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrővizsgálaton való részvétel.

 

Vastagbélszűrési program

Hazánkban évente több mint 10 ezer új vastagbéldaganatos megbetegedés van, melynek közel a fele végzetes kimenetelű. A vastagbélrák – a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú elváltozás – főként az 50 év feletti korcsoportra jellemző, de fiatalabbaknál is előfordulhat; a férfiak magasabb arányban érintettek.

 

A vastagbéldaganat jellemzője, hogy lassan, több év alatt fejlődik ki, mialatt a betegek sok esetben tünetmentesek. A vastagbéldaganatok jól szűrhető daganatok.

 

50 év felett mindenkinek javasolt a rendszeres, lehetőleg kétévenkénti szűrés a betegségre jellemző tünetek hiányában is, mert a vastagbéldaganat korai felismerése és kezelése jelentősen javítja az életkilátásokat.

 

A betegség és halálozás csökkentése és megelőzése érdekében hazánkban 2018 novemberében indult  el a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Komplex népegészségügyi szűrések” projekt keretében az ingyenes vastag- és végbélszűrési program. Annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a szűréseken, az NNK személyre szóló meghívót küld  azoknak az érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező 50-70 éves nőknek és férfiaknak, akik az elmúlt két évben nem voltak vastagbéltükrözésen, nem vettek részt székletvér vizsgálaton és nincs igazolt vastag- és végbéldaganata vagy gyulladásos bélbetegsége.

 

A vastagbélszűrés kétlépcsős módszere

A háziorvosok folyamatos bevonásával induló elindult önkéntes szűrőprogram két lépcsőből áll. Első lépcsőben a székletvér vizsgálata (rejtettvér-vizsgálat) történik, a mintavételhez szükséges csomagot a háziorvostól kell kérni, majd két egymást követő nap székletmintáját postai úton szükséges beküldeni a kijelölt NNK vastagbélszűrési laboratóriumába.

 

Amennyiben a háziorvos nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, de páciensei részt kívánnak venni a szervezett vastagbélszűrésen a Nemzeti Népegészségügyi Központ lehetőséget biztosít minderre. A vastagbél-szűrővizsgálatra vonatkozó igényt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen szükséges jelezni. A páciens egységcsomagját ebben az esetben a lakóhelyére postázva kapja kézhez.

 

A székletvérvizsgálat nem-negatív eredménye esetén kerül sor a második lépcsőre, a kolonoszkópos vizsgálatra (vastagbéltükrözés), ami jelenleg a legkorszerűbb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, bélfali sérv) és a korai daganat felismerésére. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos elvégzi a végbél fizikális vizsgálatát is (rektális digitális vizsgálat, lásd még: Béldaganatok), mivel a tumorok jelentős része a végbélben helyezkedik el. Ez egy fájdalommentes, egyszerű vizsgálati mód, ami az ujjakkal történő kitapintást jelenti.

 

A vastagbéltükrözés során kolonoszkópot vezetnek a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A vizsgálat során az orvos szövettani mintát – biopszia – is vehet, illetve eltávolíthatók a kisebb polipok, melyek potenciálisan rosszindulatúvá fajulhatnak.

 

A vizsgálat sikeréhez a tükrözés előtt szükség van béltisztításra, beöntésre, mert a nem megfelelően tiszta vastagbél csökkenti a diagnózis pontosságát, és növeli a vizsgálat idejét. A vastagbéltükrözés teljes folyamata 30-45 percet vesz igénybe, melyből a vizsgálat 15-25 perc. Éber állapotban a vizsgálat kellemetlen lehet a levegő befújása és a vastagbél kanyargós részein történő áthaladás miatt, de ezt enyhíti az előtte adott bódító hatású gyógyszer. Altatásban a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

 

Ha a vastagbéltükrözés során felmerül a vastag-, vagy végbélrák gyanúja, valamint szövettani vizsgálattal igazolják azt, a további vizsgálatokat és a kezelést egy több szakorvosból álló csapat irányítja. A korai stádiumban felfedezett kóros elváltozás jól kezelhető, a betegség gyógyítható.

 

Vastagbéldaganatra utaló tünetek

A vastagbéldaganat jellemzője, hogy lassan, évek, évtizedek alatt alakul ki, és a korai stádiumban sokáig tünetmentes marad. A betegségre a székelési szokások megváltozása (székrekedés és hasmenés váltakozása), puffadás, hasi diszkomfortérzés, esetleg émelygés, hányinger, rossz közérzet hívhatja fel a figyelmet.

 

A betegség gyanújára adhat okot a székletben megjelenő vér is, de a vérzést aranyér is okozhatja. A székletvér sok esetben nem látható: ezt az ún. rejtett vérzést csak külön teszttel vagy laborvizsgálattal lehet kimutatni. A rejtett vérzésre a kimerültség, a fáradtság, a testsúly csökkenése hívhatja fel a figyelmet.

 

A vastagbélben az emberek kb. 10%-ánál találhatók polipok, melyek általában jóindulatúak, de bizonyos formái hajlamosak a rákos elváltozásra, ezért jelenlétük rákmegelőző állapotnak tekinthető.

 

A vastagbéldaganatok kialakulásának okai

A vastagbélrák kifejlődésének pontos folyamata nem ismert, azonban számos tényező növeli kialakulásának kockázatát (a betegség akkor is megjelenhet, ha a rizikótényezők egyike sem áll fenn).

 

A vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát növeli:

 

  • helytelen táplálkozás: túl sok kalória, túl kevés növényi eredetű táplálék;
  • helytelen életmód: mozgáshiány, dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás;
  • korábban diagnosztizált polip;
  • családi halmozódás (ha a betegség elsőfokú rokonnál fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb);
  • nőknél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák;
  • gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség);
  • 50 év fölötti életkor (a bélrendszert érő káros hatások idővel összeadódhatnak).

 

A vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése

A vastagbéldaganat megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrővizsgálatokon való részvétel.

 

A bélrendszeri daganatok kialakulását csökkentő tényezők:

 

  • részvétel lehetőleg kétévente szűrővizsgálaton, szükség esetén az esetleges polipok eltávolítása;
  • kiegyensúlyozott étrend: sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék; szárnyasok, halhús, olívaolaj, savanyított tejtermékek fogyasztása, kerülendők a füstölt húsok, sertészsír, margarin, magas cukor- vagy sótartalmú, tartósítószert tartalmazó ételek;
  • bőséges folyadékfogyasztás (legalább napi két liter víz);

 

Lásd még:

Szervezett szűrések

Vastagbélszűrés

 

KULCSSZAVAK
szűrővizsgálat  |   székletvérvizsgálat  |   kolonoszkópos szűrővizsgálat  |   polip  |   vastagbéldaganat  |   vastag- és végbélszűrési program  |   vastagbéltükrözés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít