egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vastag- és végbélrák (colorectalis carcinoma) a második leggyakoribb halált okozó daganattípus a nyugati országokban és Magyarországon is. Mivel kezdeti szakaszban a betegség nem okoz semmilyen panaszt, a betegek többnyire előrehaladott stádiumban fordulnak orvoshoz. Előfordulhatnak daganatok a vékonybélben is, ezek többsége azonban jóindulatú.

 

A szájüregtől a végbélnyílásig tartó emésztőrendszer feladata a táplálék felvétele, annak tápanyagokra való lebontása és felszívása a véráramba, valamint az emészthetetlen anyagok kiürítése a szervezetből. A tápcsatorna fontos részét képezi a futballpálya-méretű felülettel rendelkező bélrendszer (tubus alimentarius).

 

A vékonybélből (intestinum tenue), vakbélből (caecum), vastagbélből (intestinum crassum) és végbélből (rectum) álló bélrendszer nemcsak az emésztés és felszívódás helye, hanem támogatja az immunrendszer működését is. A tápcsatorna leghosszabb, erősen kanyargós traktusa a vékonybél, melynek három fő szakasza a patkóbél (duodenum), az éhbél (jejunum) és a csípőbél (ileum). A vastagbél felszálló vastagbélre (colon ascendens), haránt vastagbélre (colon transversum) és leszálló vastagbélre (colon descendens), valamint a végbélben folytatódó szigmabélre (colon sigmoidenum) tagolódik.

 

A béldaganatok főbb típusai

A bélcsatornában jóindulatú (benignus) és rosszindulatú (malignus) daganatok is kifejlődhetnek. Míg a vékonybélben keletkező daganatok többnyire jóindulatúak és mindössze 1 százalékuk rosszindulatú, addig a vastagbélrák és a végbélrák előfordulása kifejezetten magas. A bélrendszerben előforduló daganatok az alábbi típusokra oszthatók.

 

Vékonybél daganatai:

 

  • Jóindulatú: zsírsejtek (lipoma), idegsejtek (neurofibroma), kötőszöveti sejtek (fibroma) és simaizomsejtek (leiomióma) rendellenes működéséből eredeztethető daganatok;
  • Rosszindulatú: mirigyhám eredetű adenokarcinóma, karcinoid tumorok, limfóma, gasztrointesztinális sztróma tumorok (GIST) és leiomioszarkóma.

 

Vastag- és végbél daganatai:

 

  • Jóindulatú: polipok, polipózis;
  • Rosszindulatú: a nyálkahártya mirigyhámjából kiinduló adenocarcinoma, mucinosus adenocarcinoma, pecsétgyűrűsejtes és laphámrák, Kaposi szarkóma, leiomioszarkóma.

 

A vékonybél daganatai

A vékonybélben viszonylag ritkán fordulnak elő rosszindulatú daganatok, mivel ezen a bélszakaszon gyorsan keresztülhalad a béltartalom, így a rákkeltő anyagok csak rövid ideig képesek hatást kifejteni a nyálkahártyára. A vékonybélben zsírsejtekből, idegsejtekből, kötőszöveti sejtekből vagy simaizomsejtekből kialakuló, kisebb jóindulatú daganatok többsége nem okoz panaszt. A Peutz-Jeghers szindróma egy ritka öröklődő betegség, ami jóindulatú polipok megjelenésével jár többek között a vékonybélben, ám később hajlamosíthat bizonyos rosszindulatú daganattípusok kialakulására. A nagyobb méretű tumorokra véres széklet, illetve részleges vagy teljes bélelzáródás (ileus) hívhatja fel a figyelmet. A kisebb növedékek endoszkópos beavatkozással roncsolhatók, a nagyobb tumorok műtéti úton távolíthatók el.

 

A vékonybél rosszindulatú daganatai főként az idült vékonybélbetegségben (Crohn-betegség, lisztérzékenység), illetve a Peutz-Jeghers-szindrómában szenvedő betegek körében fordulnak elő. Leggyakoribb formájuk a mirigyhám eredetű ún. adenocarcinoma. A nyirokrendszerben felbukkanó, az esetek 10-20 százalékát kitevő ún. limfóma főként a vékonybél középső vagy alsó szakaszán alakul ki, jellegzetes tünete az éjszakai izzadás, láz, fertőzésekre való fokozott hajlam. A vékonybélrák esetek 20-40 százalékát kitevő ún. karcinoid leggyakoribb előfordulási helye a csípőbél. Karcinoid szindrómát (rohamokban jelentkező szédülés, verejtékezés, hőhullám, szapora szívverés, légszomj, bőrpír, görcsös, vizes hasmenés, hasfájás) okozhat. A GIST a kötőszövetekből kiinduló ritka tumor.

 

A tumor típusától függetlenül a tüneti képet hasi fájdalom vagy diszkomfort, fogyás, gyengeség, fáradékonyság, gyomor-bélrendszeri vérzés, fekete széklet, hányinger, hányás, bizonyos ételekkel szembeni intolerancia, kenőcsös, rothadó szagú széklet és vérszegénység jellemezheti. Előrehaladott stádiumban a bélelzáródás tünetei (heves hasi fájdalom, puffadás, hányás, hasmenés, székrekedés) jelentkeznek. A betegség kórismézése a kórelőzményen, a fizikális vizsgálaton, a laborvizsgálatokon, a szövettani eredményen és képalkotó eljárásokon (röntgenvizsgálat, endoszkópos vizsgálat, CT, PET-CT) alapul. A vékonybéltumorok kuratív kezelési módja a daganat műtéti eltávolítása az adott vékonybélrészlettel együtt. Bizonyos tumorok esetén kemoterápia, sugárterápia , illetve célzott onkológiai terápia is szóba jön.

 

A vastag- és végbél daganatai

A vastag- és végbéldaganat kórfejlődésének pontos folyamata nem ismert. Fokozott kockázatot jelent az 50 év feletti életkor, valamint a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) megléte. Mindössze az esetek 25 százalékában mutatható ki családi halmozódás. Az ún. Lynch-szindróma (más néven örökletes, nem polipózus vastag- és végbélrák) egy genetikai hiba miatt kialakult állapot, amely növeli a vastagbélrák és számos más daganat kialakulásának esélyét. Az öröklődő familiáris adenomatosus polyposis (FAP) szindróma szintén növeli a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét. A rosszindulatú festékes bőrdaganat (melanóma malignum) viszonylag gyakran jelentkezik a végbélcsatorna illetve végbélnyílás környékén.

 

A vastagbél polipja a bélfalról a bélbe lógó szövetnövedék, amely általában jóindulatú. Egyes formái azonban hajlamosak a rosszindulatú elváltozásra, ezért a jelenléte rákmegelőző állapotnak tekintendő (ld. még: Polipok). Ilyen esetben a vastagbél átvizsgálását szolgáló vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégzése indokolt. Ennek során a végbélnyíláson keresztül egy cső alakú, száloptikás műszert – endoszkópot – vezetnek fel a vastagbélbe, amelynek segítségével pontos kép kapható a teljes bélfalról. Ezzel az eljárással igen nagy biztonsággal megtalálhatók a bél falán lévő kóros elváltozások, amelyek rögtön el is távolíthatók. A polip eltávolítása egyben a rák kialakulásának megelőzését is jelenti.

 

A vastagbélrák tünetei – székletben megjelenő vérzés, székelési szokások megváltozása, hasmenés vagy székrekedés, valamint görcsös hasi fájdalom – általában csak késői stádiumban jelentkeznek. A betegség kivizsgálása a kórelőzmény felvételével kezdődik, majd széklet rejtettvér-vizsgálatra kerül sor, melyet – ha szükséges – eszközös vizsgálat (vastagbéltükrözés) követ. A kórisme alapját a szövettani vizsgálat és a tumormarkerek laborvizsgálata jelenti. A végbéldaganat a végbélben irritációt, idegentest-érzést, állandó székelési ingert okozhat, emellett a székletben friss, piros vér is megjelenhet.

 

A betegség kivizsgálása során székletvérvizsgálatra, különböző laboratóriumi vizsgálatokra, a végbél fizikális vizsgálatára, végbéltükrözésre (anoszkópia), vastagbéltükrözésre és egyéb képalkotó vizsgálatokra (ultrahang, CT, MR) kerül sor. A vastag- és végbélrák kezelése során korai stádiumban műtéti úton eltávolítják a daganatot illetve az érintett bélszakaszt (ld. még vastagbél-eltávolítás), majd azt követően kemoterápiát alkalmaznak annak érdekében, hogy elpusztítsák az esetleg leszakadó, és a véráramba, illetve a nyirokkeringésbe bekerülő apró daganatsejteket. Áttétes, nem operálható vastag- és végbéldaganat esetén kemoterápiát és sugárterápiát alkalmaznak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb leírt tüneteket tapasztalja, illetve ha a családi kórelőzményben vastagbéldaganat, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, familiáris polipózis szerepel, vagy Lynch-szindrómában szenved, forduljon háziorvosához, aki vastagbélszűrésre, illetve szükség esetén gasztroenterológiai szakrendelésre irányítja. 

 

Amennyiben hirtelen jelentkező, egyre fokozódó hasi fájdalmat vagy a végbélből nagyobb mennyiségű vérvesztést észlel, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A béldaganatok megelőzése

A béldaganatok megelőzésének legfontosabb eszköze a magas kockázatú csoportba tartozó egyének szűrése (ld. még vastagbélszűrés), amelynek révén jelentősen csökkenthető vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Korai stádiumban történő felismeréssel és a kezelés mielőbbi megkezdésével a túlélési esélyek és a gyógyulási lehetőségek is jelentősen javulnak. A családi halmozódás és bizonyos gyulladásos bélbetegségek (ld. feljebb) megléte növeli a betegség előfordulásának kockázatát, ezért ilyen esetekben szorosabb követésre van szükség.

 

A másik megelőzési lehetőség az egészséges életmód, ami általánosan az összes daganatos betegség prevenciójában szerepet játszik (ld. még Életmód és rákmegelőzés). Ajánlott az egészséges táplálkozás (rendszeres étkezés, rostban, zöldségben-gyümölcsben gazdag étrend), a stressz kerülése és a mindennapi testmozgás.

 

KULCSSZAVAK
colorectalis carcinoma  |   bélrendszer  |   vékonybél  |   vastagbél  |   végbél  |   vastagbéltükrözés  |   vastagbélszűrés  |   polip  |   végbélrák  |   vastagbélrák  |   vékonybélrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít