egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az otthonunkra általában úgy tekintünk, mint egy kényelmes és biztonságos helyre, ahol kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az otthonunkban található néhány hétköznapi használati tárgy és anyag bizony káros lehet az egészségünkre. Mosószerek, tisztítószerek, folteltávolítók és még sok egyéb vegyi anyag okozhat akár jelentős egészségkárosodást. A gyermekek és az idősek e tekintetben is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a család többi tagja.

 

Az alábbiakban az otthonunkban található mérgező anyagokat ismertetjük, illetve hogy miért veszélyesek, milyen mérgezéses tüneteket okozhatnak és hogyan kerülhetjük el a mérgezéseket.

 

 

Súlyos mérgezés esetén hívjunk mentőt! (telefonszám: 112)

 

Egyéb esetben, vagy amíg a mentő megérkezik, hívjuk a Mérgezés SOS zöld számát! 

MÉRGEZÉS SOS – 06 80 20 11 99 

 

A Mérgezés SOS ingyenesen hívható sürgősségi információs vonal, amely a nap 24 órájában áll a lakosság és az egészségügyi ellátók rendelkezésére. A bejelentkező ügyeletes akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt a várható tünetekről, teendőkről és segít annak megítélésében, hogy az érintettnek szüksége van-e kórházi ellátásra. A szolgálat segítséget nyújt szándékos, véletlen vagy munkahelyi expozícióban történt mérgezés, valamint állatok mérgezése esetén is. A Mérgezés SOS-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata működteti.

 

 

Mosó- és mosogatószerek, általános tisztítószerek

A mosószerek használata elengedhetetlen a ruhák, textíliák és egyéb eszközök tisztántartásához, így szinte minden háztartásban megtalálhatók.

 

Egészségkárosító hatás: a mosószerekben található különböző vegyi anyagok potenciálisan károsak lehetnek az egészségre, ha a szervezetbe kerülnek, illetve nem megfelelő tárolás vagy kidobás esetén környezetkárosító hatásuk is lehet.

 

Potenciálisan káros anyagok ezekben a szerekben az alábbiak:

 

 • foszfátok: károsíthatják a környezetet, mivel hozzájárulnak az algásodáshoz;
 • illat- és színanyagok: allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekben;
 • anionos és/vagy nemionos detergensek és egyéb enzimek: irritáló hatásúak – bőrrel érintkezve allergiás reakciókat, nyálkahártyára kerülve irritációt és gyulladást

 

Mérgezés tünetei: nagyobb mennyiségű tisztítószer lenyelése sürgős orvosi ellátást igényel. A tünetek a lenyelés mennyiségétől és a testtömegtől függően változók lehetnek (hányás, hasmenés, gyomor- és bélrendszeri fájdalom, légszomj, bőrkiütések, szédülés és ájulás is előfordulhat). A fő veszélyforrás a fokozott habzás, ami folyadék itatását követően, hánytatás vagy spontán hányás miatt következhet be, mert a hab a légcsőbe, tüdőbe kerülve légzési elégtelenséget és fulladást okozhat.

 

Mérgezés kezelése: tisztítószer lenyelése esetén az érintett személyt ne hánytassuk, a folyadékbevitelt pedig kerüljük! Szilárd, zsíros, a habképződést csökkentő táplálék adható. Ha a gyermek köhög vagy buborékok jönnek ki a száján, azonnali orvosi ellátás szükséges! Ha légzése megfelelő, mossuk ki a száját!

 

Mosógélkapszulák, mosógélpárnák

A mosógélkapszulák olyan mosószerek, amelyek kapszulákban, folyékony formában kerülnek forgalomba. Az általános mosószerekhez képest koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagokat, így az általuk okozott mérgezés tünetei is súlyosabbak.

 

Egészségkárosító hatás: a koncentrált mennyiségű tisztítószer súlyos szemkárosító hatással rendelkezik, lenyelve pedig erősen irritáló, egyes típusok (különösen a fehérítők) a gyermekeknél maró hatásúak. A párnácskába harapva a benne lévő gél a szembe, valamint az orrba, torokba is fröccsenhet, majd a tüdőbe, gyomorba juthat, ami súlyos következményekkel járhat.

 

Mérgezés tünetei: ugyanaz, mint a mosószereké, csak súlyosabb formában.

 

Mérgezés kezelése: lenyelés, ismétlődő hányás, köhögés esetén ne erőltesse a folyadékfogyasztást, hanem hívjon mentőt! Ilyen esetben több napos kórházi ellátásra, megfigyelésre is szükség lehet!

 

Mérgezés elkerülése: a színes és illatos mosógélkapszulák csábítók lehetnek a gyermekek számára, hogy megkóstolják, ennek megelőzése érdekében a mosógélpárnákat borító filmréteg újabban egy bitrex nevezetű keserűanyagot is tartalmaz, amelynek rendkívül kellemetlen íze, hányingert keltő hatása miatt a gyermek automatikusan kiköpi vagy kiveszi a szájából. Ennek ellenére a gyermekek számára nem elérhető helyen szükséges tárolni ezeket a szereket!

 

Folteltávolítók

A folteltávolítók nagyon gyakran használt tisztítószerek, amelyek segítenek eltávolítani a ruhákról és más textíliákról a makacs foltokat.

 

Egészségkárosító hatás: a folteltávolítók általában tartalmaznak hidrogén-peroxidot, perkarbonátokat vagy perborátokat, melyek töményen, maró hatásúak.

 

Mérgezés tünetei: ezek a készítmények lenyelés esetén erősen irritálhatják a nyálkahártyát, kisgyermekeknél felmaródást is okozhatnak, amire nyálzás, gyomorfájás utalhat. A hidrogén-peroxidból a gyomorsav hatására oxigén szabadul fel, ami feszíti a gyomorfalat, s böfögést, hányást okozhat.

Lásd bővebben: Marószer okozta sérülések

 

Mérgezés kezelése: amennyiben véletlenül mérgezés következik be folteltávolítóval, fontos, hogy azonnal hívjon mentőt! A folteltávolítóval történt mérgezés kezelése mennyiségtől függően változó lehet, de általában gyomormosásra van szükség annak érdekében, hogy a maradéka eltávozzon a szervezetből.

 

Fehérítőszerek

A fehérítők olyan tisztítószerek, amelyek segítenek eltávolítani a makacs foltokat és elszíneződéseket a fehér textíliákról.

 

Egészségkárosító hatás: a fehérítők általában tartalmaznak nátrium-hipoklorit, nátrium-hidroxid vagy valamilyen kationos detergenst, melyek nagyon erős oxidálószerek.

 

Mérgezés tünetei: rossz ízű, irritáló, hányingert, hányást kiváltó szerek, így lenyelésük ritkán történik meg. Gyermekeknél maró hatásúak lehetnek.

 

Marószerek

A marószerek olyan tisztítószerek, amelyek erős vegyi anyagokat tartalmaznak, és segítenek eltávolítani a makacs szennyeződéseket és elszíneződéseket a felületekről. Alkalmazási módjuk általában spriccelés, ami gyerekek kezébe kerülve a szemkárosodás kockázatát fokozza.

 

Egészségkárosító hatás: a marószerek általában savakat, lúgokat vagy más erős vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak az egészségre.

 

 • Vízkőoldók, vízkőtelenítők: maró hatásúak, sósavat, foszforsavat vagy egyéb savakat tartalmaznak olyan mennyiségben, ami bőrre, nyálkahártyára kerülve égési sérülést okozhatnak.
 • Mosogatógép tabletták, lefolyótisztítók: lúgos, maró hatású szerek, mivel nátrium- vagy kálium-hidroxidot tartalmaznak.
 • Hideg zsíroldók, sütő- és grilltisztítók: lúgot vagy kationos detergenst tartalmazó, intenzív hatású tisztítószerek.

 

Mérgezés tünetei: a tápcsatornába került maró anyag esetén nyálcsorgás, ajak- és nyelvduzzanat jelentkezik, a szájnyálkahártyán felmaródás látható. A gyermek sír, fájdalomról panaszkodik, nyelési nehézségei vannak.

Lásd bővebben: Marószer okozta sérülések

 

Klórgáz

A klórgáz erős szagú, sárgászöld színű gáz, amely klóros vegyületek bomlása során keletkezik.

 

Egészségkárosító hatás: hipokloritot vagy savat tartalmazó tisztítószerek (vízkőoldó, ecet) összeöntésekor fejlődő, nagyon mérgező gáz, belélegzése maradandó egészségkárosodást, akár halált is okozhat.

 

Mérgezés tünetei: a klórgáz súlyos egészségkárosodást okozhat az emberi szervezetben. A gáz belélegzése köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat és súlyos légzőszervi problémákat válthat ki. A gáz érintkezése a bőrrel és a szemmel égési sérüléseket okozhat.

 

Mérgezés kezelése: belélegzése esetén azonnal menjen az érintett friss levegőre! Ha mellkasi fájdalom, nehézlégzés, szédülés, nem múló köhögés és rosszullét tapasztalható, mielőbb forduljon orvoshoz, mert ebben az esetben pár nap elteltével tüdőgyulladás, rosszabb esetben tüdővizenyő is kialakulhat.

 

Fontos! Gyermekét klórgáz belélegzés esetén mindenképpen vigye orvoshoz!

Lásd bővebben: Mérgező gázok

 

Illóolajok és egyéb illatanyagok

Az illóolajok természetes anyagok, amelyeket növényekből vonnak ki. Széles körben használatosak az aromaterápiában, kozmetikumokban, illatosítókban, valamint az otthoni tisztítószerekben is.

 

Egészségkárosító hatás: bár általában biztonságosak, az illóolajok bizonyos összetevői allergiás reakciókat, bőr- és légúti irritációt okozhatnak. Az illóolajokat nem szabad lenyelni, mert mérgezők: 15 ml illóolaj elfogyasztása végzetes is lehet, mivel rendkívül irritáló, vese-, tüdő-, agy- és gyomornyálkahártya-károsító hatású. Bizonyos illóolajok lenyelve kifejezetten mérgezők (pl. menta, eukaliptusz). Egyéb háztartási illatosítók esetén pedig további káros vegyi anyagok jelenlétével is számolnunk kell.

 

Mérgezés tünetei: illóolaj lenyelése esetén hányás, hasfájás, hasmenés, görcsök, felületes légzés, szapora szívverés, ájulás is jelentkezhet. Egyéb illatosító szerek esetén a további vegyi anyagoknak megfelelő tünetek társulhatnak.

 

Mérgezés kezelése: illóolaj elfogyasztása esetén tej adása tilos! A folyadékpótlást vízzel végezzük. Ha bármilyen tünetet észlelünk, azonnal vigyük a gyermeket orvoshoz! Tünetmentes gyermek esetén is szükséges a megfigyelés.

 

Körömlakklemosó, parfüm, aftershave

A körömlakklemosók, aftershave-k és parfümök mindennapi életünk részei.

 

Egészségkárosító hatás: a körömlakklemosó acetont, etil-acetátot és egyéb oldószereket tartalmazhat, a parfüm és aftershave pedig magas alkoholtartalmú termékek.

 

Mérgezés tünetei lehetnek az alábbiak.

 

 • Körömlakklemosó:
  • aceton: gyorsan felszívódik a gyomorból vagy a nyálkahártyákon keresztül – helyi irritációt, hányást, központi idegrendszeri zavarokat okoz, emeli a vércukorszintet;
  • etil-acetát: irritál, szédülést, fejfájást, bágyadtságot, általános rosszullétet okoz; a tünetek kialakulásához nagyobb mennyiség elfogyasztása szükséges.

 

 • Parfüm, aftershave:

 

Mérgezés kezelése: 1-2 korty fogyasztása után a tünetmentes gyermek 2 órás megfigyelést igényel, nagyobb mennyiség lenyelése esetén kórházi ellátásra lehet szükség. Tej itatása tilos! A folyadékpótlást vízzel végezzük!

 

Higanyos hőmérő

A higanyos lázmérők forgalmazását 2009-ben betiltották, sok háztartásban azonban még megtalálhatók a korábban vásárolt lázmérők.

 

Egészségkárosító hatás: a lázmérőben lévő higany lenyelése ép gyomor és bélrendszer esetén nem okoz problémát, mivel nem szívódik fel a bélcsatornából. Bőrön át sem szívódik fel, de elhúzódó expozíció esetén bőrviszketés, kiütés jelentkezhet. Ugyanakkor a higanygőz tartós belégzése komoly veszélyforrás! Ha például az eltört hőmérőből kiszabadult higany porszívózással a légtérbe kerül vagy hosszú ideig (hetekig, hónapokig) feltakarítatlanul marad, párolgása károsíthatja a család egészségét.

 

Mérgezés tünetei: rövid távon köhögés, láz, hányinger, álmatlanság, fejfájás, fémes íz érzése, gyengeség, mellkasi fájdalom jelentkezhet. Hosszú távon belélegezve a higany az idegrendszert és a vesét károsítja.

 

Mérgezés elkerülése: a higanyos hőmérőből kiszabadult higany azonnal párologni kezd, ezért fontos megfelelő feltakarítása és az azonnali szellőztetés. Ajánlott a háztartásban található higanyos lázmérők más típusúra történő cserélése.

 

Az eltört higanyos lázmérő esetén szükséges teendőkről itt olvashat bővebben.

 

Gombelem

A gombelemek számos elektronikus eszközben használatosak a mindennapokban, például távirányítókban, órákban, játékokban, fülhallgatókban stb.

 

Egészségkárosító hatás: a gombelemet kicsi mérete miatt az őrizetlenül hagyott gyermek könnyedén lenyelheti, orrába vagy fülébe dughatja. A lenyelt gombelem a legtöbb esetben áthalad a bélrendszeren és változatlan formában ürül a széklettel. Komolyabb probléma akkor fordulhat elő, ha a gombelem sérült (ez többnyire elöregedett elemeknél fordul elő), illetve megakad a nyelőcsőben. A sérült elemből szivárgó maró anyagok (higany, kadmium, ólom, erős savak stb.) a nyálkahártya felmaródását okozhatják, ami akár a nyelőcső vagy a bélfal kilyukadásához (perforáció) is vezethet, ezért az orrba, szájba került vagy lenyelt elemet sürgősen el kell távolítani.

 

Mérgezés tünetei: ha gyermekünk gombelemet nyelt le, 2 órán belül forduljunk orvoshoz! Ne etessük vagy itassuk az orvosi vizsgálat előtt! Problémamentesség esetén röntgenvizsgálatot végeznek és megfigyelést követően hazaengedik a gyermeket. Otthon mindaddig ellenőrizzük a gyermek székletét, míg a lenyelt elem elő nem tűnik! Az elemből szivárgó maró anyag jelenlétére utaló tünet lehet láz, hasi fájdalom, hányás és véres széklet. Ha a megfigyelés alatt ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Gyógyszer

Véletlen gyógyszermérgezés főként gyermekek körében, az elől hagyott gyógyszerek véletlen elfogyasztásával, vagy a szülő általi túladagolás/gyógyszertévesztés miatt történhet. Felnőttek körében gyógyszermérgezést leggyakrabban a különböző tünetekre ajánlott, azonban azonos gyógyszerhatóanyag-tartalmú készítmények együttes szedése okozhat (pl. náthára, fejfájásra, menstruációs görcsre külön beszedett, de ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó készítmények együttes alkalmazása).

 

Egészségkárosító hatás: A gyógyszermérgezés okozta egészségkárosító hatás fakadhat abból, hogy nem megfelelő készítményt alkalmaz valaki (készítmények összetévesztése, gyermek véletlen gyógyszerfogyasztása), vagy pedig a megfelelő készítmény túladagolása nyomán. Az alkalmazott gyógyszer típusától enyhe, vagy súlyos esetben akár életet veszélyeztető tünetek is jelentkezhetnek.

 

Mérgezés tünetei: A gyógyszermérgezés tünetei a hatóanyagok sokfélesége miatt sokféle lehet. A tünetek jellemzően 4 órán belül jelentkeznek.

 

A leggyakrabban mérgezést okozó gyógyszerek az alábbiak:

 

 • paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók: súlyos máj-és vesekárosodás, extrém esetben halál (a terápiás és a toxikus dózis közel esik egymáshoz, túladagolása könnyű!);

 

Mérgezés kezelése: Ha a gyermek gyógyszert fogyasztott, vizsgálja meg a száját (a szájban lévő maradékokból következtethet arra, hogy bevette-e a gyógyszert). A dobozban maradt mennyiségből próbálja meg kikövetkeztetni mennyi tablettát vehetett be, vagy nagyobb gyereknél erre rá is kérdezhet. Ne essen pánikba! Ne hánytassa a gyereket! Olvassa el a betegtájékoztatót vagy hívja fel a Mérgezés SOS-t, ahol a teendőkre vonatkozóan információt kap!

 

Súlyos tünetek megjelenésekor, illetve abban az esetben, ha bizonyított a mérgező dózis bevétele, kórházi ellátásra is szükség lehet. Ekkor se itassa, ne etesse a mérgezettet, a kórházban az ellátást ugyanis jellemzően gyomormosással kezdik.

 

Mérgezés elkerülése: A túladagolás elkerülése érdekében a gyógyszereket eredeti csomagolásukban tárolja, bevétel, beadás előtt a feliratot feltétlenül ellenőrizze! Ne nevezze a gyógyszert finomságnak, édességnek a gyerek előtt! A gyógyszer nem cukorka! Ne alkalmazzon többféle tünetre ajánlott, de ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó készítményt egyidőben!

 

A véletlen gyógyszertúladagolásról bővebben itt olvashat.

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít