egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az étkezési rostok vagy élelmi rostok olyan, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket nem képes megemészteni az emberi vékonybél, ezért nem szívódnak fel, hanem változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, ahol vagy lebontásra kerülnek, vagy távoznak a szervezetből.

 

A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásának kockázatát növeli. Ezek közül kiemelendők a vastagbélbetegségek, például a székrekedés, az aranyér, a divertikulózis és a vastagbéldanatok. A rostdús étrend így számos betegség előfordulási valószínűségét csökkenti. 

 

Az étkezési rostok forrásai

Az élelmi rostok alapvető forrásai a növényi eredetű élelmiszerek. Igen gazdagok rostban a gabonaeredetű élelmiszerek és az azok felhasználásával készült sütőipari termékek, valamint az apró magvas gyümölcsök, a citrusfélék és a zöldségek.

 

Az ajánlások értelmében a férfiaknak naponta 30-38 gramm, míg a nőknek 21-25 gramm rost elfogyasztása ajánlott.

 

Tájékoztatásképpen néhány élelmiszer rosttartalma:

 

  • 100 g alma 5 g,
  • 100 g banán 2,6 g,
  • 100 g dinnye 0,8 g,
  • 100 g bulgur 10 g,
  • 100 g kuszkusz 5 g,
  • 100 g rizs 0,5 g,
  • 100 g barna rizs 3,4 g,
  • 100 g burgonya 0,6 g,
  • 100 g csicseriborsó 9,5 g,
  • 100 g édesburgonya 3 g,
  • 100 g lencse 11,7 g,
  • 100 g sárgarépa 1 g rostot tartalmaz.

 

Attól függően, hogy a rostok milyen mértékben oldódnak vízben, két csoportjukat különböztetjük meg.

 

  • vízben nem oldódó rostok: búzakorpa, búzacsíra, rozs, szezámmag, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, lisztek és kenyerek, káposztafélék, paradicsom, paprika, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, kukorica, diófélék és olajos magvak;
  • vízben oldódó rostok: zabfélék (zabpehely, zabkorpa), árpa, gyümölcsök (alma, birsalma, banán, szőlő, málna, ribizli), zöldségek (burgonya, sárgarépa, tökfélék, cékla, spenót) és hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó).

 

Az étkezési rostok élettani hatásai

A különböző összetételű és eredetű rostok hatásai különböznek egymástól. A vízben nem oldódó étkezési rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. Lassítják továbbá a gyomor kiürülését is, ami az éhségérzet csökkentésével különösen jótékony a testsúly normalizálásában. Vízmegkötő képességük révén növelik a széklet tömegét, és gyorsítják annak áthaladását a bélrendszeren.

 

Megfelelő mennyiségű folyadék egyidejű elfogyasztása mellett megakadályozzák a székrekedés kialakulását, és csökkentik a vastagbélbetegségek kialakulásának kockázatát. A vízben nem oldódó rostok elősegítik a jó bélműködést, mivel megkötik a mérgező anyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és ezzel megkönnyítik a rendszeres székletürítést.

 

Ha a vízben nem oldódó élelmi rostok az ajánlott napi mennyiségnél lényegesen nagyobb adagban kerülnek a szervezetbe (például rosttartalmú étrendkiegészítők túlzott fogyasztásakor), akkor gátolhatják egyes ásványi anyagok (például a kalcium és a vas) felszívódását.

 

A vízben oldódó élelmi rostok előnyösen befolyásolják a szénhidrátok anyagcseréjét, mivel viszkózusabbá teszik a béltartalmat és így lassítják a szőlőcukor (glükóz) felszívódását a vékonybél felső szakaszában, ami egyenletessé teszi annak felszívódását nem okozva kiugró inzulin csúcsot. Kedvezően befolyásolják a zsíranyagcserét, mivel megkötik a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem képesek felszívódni, hanem kiürülnek a szervezetből.

 

A szénhidrátok és zsírok anyagcseréjére gyakorolt pozitív hatásuk következtében fogyasztásuk különösen kedvező koszorúér-betegségek, elhízás, cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és epekövesség esetén. A gyomor- és bélrendszeri hormonokra gyakorolt hatásukkal befolyásolják a gyomorkiürülés sebességét és az emésztőnedvek kiválasztódását is. 

 

Megkötik a vízben oldott káros anyagokat, aminek köszönhetően rövidebb ideig és kisebb arányban maradnak káros és rákkeltő anyagok a bélben. Rostban gazdag étrenddel kedvező irányba befolyásolható a bélflóra aktivitása, amely kiemelt szerepet játszik az emésztésben és a szervezet megfelelő védekezőképességének fenntartásában.

 

Rostdús és rostszegény étrend

Bizonyos betegségek megléte esetén rostdús vagy rostszegény diéta követése ajánlott.

 

Rostdús étrendről akkor beszélünk, ha a napi élelmi rost bevitele 40 gramm feletti, de nem haladja meg az 50 grammot. Mivel a nagyobb rostbevitel többféle vitamin és ásványi anyag felszívódásának csökkenéséhez vezethet, ilyenkor a mikrotápanyagok bevitele nagy körültekintést igényel.

 

A rosttartalom emelése nagyobb folyadékbevitelt tesz szükségessé (1 gramm rost fél deciliter vizet köt meg), így a napi folyadékfogyasztásnak ilyenkor el kell érnie a három litert. Rostdús étrend esetén napi négy-ötszöri étkezés ajánlott.

 

A rostdús étrend javallatait képezi:

 

 

Rostszegény étrendet a testsúlykilogrammonként 40 mg alatti napi nyersrost-bevitel jelent. Olyan esetekben szükséges alkalmazni, amikor a beteg egészségi állapota kifejezetten kímélő étrendet igényel. Gyakran pépes, folyékony étrenddel szükséges kombinálni. Rostszegény étrend esetén napi hat-hétszeri étkezés ajánlott.

 

A rostszegény étrend javallatai:

 

 


Jogszabályi háttér

Az Európai Parlament és a Tanács 2011. október 25-i 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról

KULCSSZAVAK
rost  |   élelmi rost  |   rosthiány  |   rostdús étrend  |   rostszegény étrend  |   gabona  |   teljes kiőrlésű  |   szénhidrát  |   emésztés  |   anyagcsere  |   vékonybél  |   vastagbél  |   bélműködés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít