egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A trombocitémia (más néven trombocitózis) a vérben lévő trombociták (vérlemezkék) megnövekedett (450 G/l feletti) mennyiségét jelenti.

 

A vérlemezkék a vér alakos elemeinek egy csoportja, amelyek a véralvadásban játszanak fontos szerepet. A betegség egyik leggyakoribb tünete a vérrögképződés, azonban olykor vérzések is előfordulhatnak, miután a nagy mennyiségben termelődő vérlemezkék sokszor nem képesek maradéktalanul ellátni feladatukat.

 

A trombocitémia egyes típusai 50-60 éves korban gyakoribbak, ilyenkor elsősorban a nőket érintik. A betegség más típusai ugyanakkor az első életévben jelentkeznek gyakrabban.

 

A trombocitémia főbb tünetei

A trombocitémia tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 

A vérrögképződés veszélye fennáll az agyban, végtagokban, de a belső szervekben, például a májban, a gyomor-bélrendszerben és a tüdőben is.

 

Extrém magas trombocitaszám (1000 G/l) felett a vérzés veszélye igen nagy.

 

Ilyenkor a vérzés az alábbi formákban jelentkezhet:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent felsorolt tüneteket észleli, forduljon háziorvosához. A szövődmények elkerülése érdekében fontos a korai diagnózis.

 

Ha átmeneti agyi keringési zavar (TIA), stroke vagy szívinfarktus tüneteit észleli, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A trombocitémia kiváltó okai

Elsődleges (primer, esszenciális) trombocitémia alatt a trombocitaképző sejtek működési zavarát értjük. Ilyenkor a csontvelő kontrollálatlan módon termel vérlemezkéket, amelyek élettartama ugyan normális, de működésükben zavar jelentkezik. Ennek hátterében genetikai mutációk is állhatnak (pl. JAK2-mutáció).

 

Másodlagos (szekunder) trombocitémia esetén ezzel szemben csontvelőn kívüli okokra vezethető vissza a megbetegedés.

 

A kiváltó okok lehetnek:

 

 

A trombocitémia lehetséges szövődményei

A trombocitémiának számos szövődménye lehet:

 

Tranziens ischaemiás attack (TIA), stroke: az agy egy részének átmeneti vagy végleges vérellátási zavara.

 

Tünetei lehetnek:

 

  • általában féloldali gyengeségérzet, zsibbadás az arcon, a végtagokban;
  • a beszédértés vagy beszéd nehézsége;
  • fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar;
  • homályos, csökkent vagy kettős látás.

 

Szívinfarktus: ritkán ugyan, de a szívizmot ellátó artériákban képződött trombus szívinfarktust eredményezhet, amely az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

 

  • több percig tartó mellkasi szorító, nyomó érzés (angina pectoris);
  • a vállba, karba, fogakba, állkapocsba sugárzó fájdalom;
  • légszomj;
  • izzadt, nyirkos bőr.

 

Csontvelői betegség: primer trombocitémia esetén a betegség leukémiává vagy mielofibrózissá is alakulhat.

 

Terhességi komplikációk: a legtöbb esetben a trombocitémia ellenére a terhesség gond nélkül lezajlik, azonban egyes esetekben a kezeletlen trombocitémia vetéléshez, a magzati növekedés lassulásához, magzatelhaláshoz is vezethet.

 

A trombocitémia diagnosztizálása

A trombocitémia diagnosztizálásához a részletes anamnézisfelvételt és fizikális vizsgálatot követően vérképvizsgálatra van szükség. Emelkedett érték esetén ismételt vérképvizsgálat szükséges.

 

450 G/l feletti vérlemezke-koncentráció esetén az orvos további vizsgálatokat is végezhet:

 

  • vérvétel: a vér vizsgálatával a vérlemezkék számán kívül megvizsgálható a vérlemezkék mérete, lehetővé válik a génmutációk vizsgálata, valamint a vas, a B12-vitamin és a folsav szintjének, illetve a véralvadási és gyulladásos paramétereknek a vizsgálata;
  • csontvelővizsgálat: szükség esetén csontvelő-aspirációra vagy csontvelő-biopsziára is sor kerülhet a csontvelői érintettség vizsgálatára;

 

A trombocitémia kezelése

Az elsődleges trombocitémiát nem lehet meggyógyítani, azonban a megfelelő kezelésekkel az állapot kordában tartható, a tünetek mérsékelhetők, a szövődmények megelőzhetők, az életminőség javítható.

 

Az elsődleges trombocitémia kezelése függ a trombózis és a vérzés rizikójától. 60 év alatti, tünetmentes betegek esetén elegendő a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel, a betegség monitorozása, esetleg alacsony dózisú acetilszalicilsav alkalmazása.

 

60 év felettiek esetén, vagy ha az anamnézisben TIA vagy trombózis szerepel, illetve rendkívül magas trombocitaszám mellett (pl. 1000-1500 G/l), valamint kardiovaszkuláris rizikóval (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség) rendelkező betegek esetén egyéb gyógyszerekkel is kiegészíthetik a terápiát.

 

Sürgős esetben a vérlemezkék keringésből történő kiszűrése nyújthat azonnali segítséget, azonban ez csak stroke, illetve trombózis akut fázisában végezhető. Ez a trombocitaszám átmeneti csökkenését eredményezheti a vérben.

 

Másodlagos trombocitémia esetén a kiváltó okot szükséges kezelni. Maga a trombocitémia kezelésére ebben az esetben is acetilszalicilsav alkalmazása javasolt.

 

KULCSSZAVAK
trombocita  |   trombocitaszám  |   vérlemezke  |   véralvadás  |   vérrögképződés  |   csontvelő  |   trombózis  |   stroke  |   TIA
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít