egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fertőző szembetegségek a szem különböző részeit érinthetik, leggyakrabban azonban a kötőhártyát, mivel ez a terület van legjobban kitéve a környezeti hatásoknak. A szem fertőzését baktériumok, vírusok, gombák, paraziták okozhatják.

 

A leggyakoribb fertőző szembetegségek: a kötőhártya-gyulladás (conjuntivitis), a szemhéjszél gyulladása (blepharitis), a szaruhártya-gyulladás (keratitis), a szem gennyes belső gyulladása (endopthalmitis).

 

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya a szemfehérjét (sclera, ínhártya) és a szemhéjak belső felszínét fedő, erekkel átszőtt hártya, a gyulladás a kis erek kitágulását okozza. A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség, minden korcsoportot érinthet.

 

A fertőző kötőhártya-gyulladás jellemző tünetei:

 

 • vörös szem;
 • égő, szúró fájdalom, idegentest érzés;
 • fájdalom (szaruhártya érintettség esetén);
 • könnyezés;
 • viszketés;
 • kötőhártya-ödéma (chemosis);
 • utcakő rajzolat a kötőhártyán (papillaris hypertrophia);
 • szürkés-fehér apró, kerek csomócskák leginkább a szemhéjakat belülről borító kötőhártyán (folliculus képződés);
 • váladéktól összeragadt szemhéjak.

 

A váladék színe és állaga függ a betegség kiváltó okától: bakteriális fertőzés esetén sárgás-zöldes, gennyes; vírusfertőzés esetén bő, tiszta, vizes a váladék.

 

A fertőző kötőhártyagyulladás kiváltó okai lehetnek:

 

 

A fertőzéses eredetű kötőhártyagyulladás rendkívül ragályos, ezért nagyon fontos a mielőbbi diagnosztizálása, kezelése (bakteriális eredet esetén antibiotikumos szemcsepp, kenőcs; gomba esetén gombaellenes szer), a higiéniai előírások betartása.

 

Fokozott odafigyelést és higiéniát igényel az adenovírusok által okozott, a szaruhártyát is érintő járványos szaruhártya-kötőhártya-gyulladás (keratoconjunctivitis epidemica). Terjedése közvetlenül, illetve cseppfertőzés útján történik. Inkubációs ideje 8 nap. Felső légúti tünetek, láz, fejfájás, levertség is társulhat a betegséghez. A megbetegedést zárt közösségekben (iskola, munkahely) csak a szemhigiénia szigorú betartásával lehet elkerülni.

 

A legfontosabb higiéniai szabályok:

 

 • alapos, gyakori kézmosás (a szemhez csak tiszta kézzel lehet nyúlni);
 • közös törülköző használatának kerülése;
 • a fertőző váladékkal szennyezett papírzsebkendő, papírtörlő külön szemetesben gyűjtése;
 • közös szemcsepp, kozmetikai termékek használatának kerülése;
 • a kézfogás, a közvetlen kontaktus kerülése vörös szemű, könnyező, náthás beteggel.

 

A betegség a tünetek megjelenésétől kezdve még 2 hétig is fertőző lehet, ezért a betegeknek nem szabad közösségbe menniük.

 

A szemhéjszél gyulladása (blepharitis)

A szemhéjgyulladás nagyon gyakori betegség, tünetei és formái az enyhe megjelenéstől az életminőséget is rontó, súlyos állapotig terjedhet.

 

A betegség két típusa:

 

 • Korpás szemhéj széli gyulladás (blepharitis squamosa).
 • Gennyes, fekélyes szemhéjszéli gyulladás (blepharitis ulcerosa).

 

A szemhéjszél gyulladásának tünetei az alábbiak lehetnek

 

 • duzzadt, viszkető, égő, vörös szemhéjszélek;
 • korpázó hámlás;
 • gennyes, fekélyes gyulladás;
 • híg váladék ürülése a Meibom-mirigyekből (a szemhéjakban elhelyezkedő mirigyek, a könnyfilm zsírszerű lipid rétegét termelik).

 

A tünetek hosszú ideig – hetekig, hónapokig is – fennállhatnak. A szőrtüszők és a Meibom-mirigyek is gyulladtak, a váladék pang a mirigyekben. Az elöregedett hámsejtek a szemhéjszéli mirigyek váladékával összekeveredve lerakódnak a pillaszőrök tövébe, beszáradnak, ezzel fokozva a mirigy kivezető csövek elzáródását. Fokozódik a pangás, ennek hatására kórokozók jelennek meg, tovább növelve a gyulladást. Ördögi kör alakul ki, épp ezért is olyan nehéz ezt a körforgást megállítani és a kórfolyamatot megszüntetni.

 

Gennyes, fekélyes gyulladás esetén a sárgás, beszáradt váladék a bőrön és a pillaszőrök tövén megtapad, eltávolítása után fekély marad vissza. A szőrtüsző is elpusztulhat a genny miatt, ilyenkor a szempilla kihullik, és gyógyulása után helytelenül álló szempillák, ún. vadszőrök nőhetnek ki (trichiasis). A szemhéjszélek megvastagodhatnak, kifordulhatnak.

 

A gyulladás mindkét formájának kezelésénél elsődleges a szemhéjszéli higiénia. A szemhéjszéleken felrakódott, beszáradt váladékot forralt, majd melegre hűtött, tiszta vizes borogatással kell feláztatni, hogy az elzáródott mirigyek kivezetői csövei szabaddá váljanak, majd a szemhéjszéleket megnedvesített vattapálcával (pl. fültisztítóval) átdörzsölni enyhe nyomással, hogy a pangó váladék is kiürüljön a mirigyekből.

 

A szemhéjszéli higiéniával és rendszeres műkönnyhasználattal a betegség enyhe formája jól karbantartható; súlyos formájában viszont kiegészítő kezelésre – antibiotikum tartalmú szemcseppekre, kenőcsökre – lehet szükség.

 

Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártya (cornea) a szem legkülső rétege, óraüvegszerűen helyezkedik el a szem elülső részén. A szaruhártya gyulladása fertőzéses és nem fertőzéses eredetű is lehet.

 

Jellemző tünetei:

 

 

A betegség keletkezésében kulcsfontosságú szerepet tölt be egy mikrotrauma (pl. kontaktlencse behelyezése, kivétele, idegentest okozta sérülés). A szaruhártya hámján kis, felületes sérülés keletkezik, amelyen keresztül a kórokozók a szaruhártya szövetébe hatolnak.

 

A betegség kis fehér beszűrődéssel kezdődik a szaruhártya szövetében. A beszűrődés széle nem határolódik el élesen a környezetétől, felette hámhiány alakul ki.  A folyamat előrehaladásával a szaruhártya beolvad és kialakul a szaruhártya fekély.  Kezelés nélkül bekövetkezik a szaruhártya perforációja (kilyukadása), melynek legnagyobb veszélye, hogy kórokozók jutnak a szem belsejébe.

 

A fertőzéses eredetű szaruhártya-gyulladás a kontaktlencse-viselés egyik leggyakoribb szövődménye (de attól függetlenül is kialakulhat). A szaruhártyagyulladást okozhatják baktériumok, vírusok, gombák és paraziták.

 

Kockázati tényezők:

 

 • bakteriális eredet (Staphylococcus, Pseudomonas) esetén a kontaktlencse nem megfelelő használata;
 • gombás eredet (Candida albicans, Aspergillus fumigatus) esetén általában valamilyen növény (pl. faág) miatti sérülés a kiváltó ok;
 • a paraziták a vízből (Acanthamoeba) kerülnek a szembe (ezért tilos pl. kontaktlencsében fürödni).

 

A megelőzés szempontjából nagyon fontos a kontaktlencse-viselés higiénés szabályainak betartása. A szaruhártya-gyulladás, ha időben elkezdjük a kezelést, jól gyógyítható betegség, de fontos a rendszeres szemészeti kontroll.

 

A szem belső rétegeinek akut gyulladása (endophtalmitis)

A szemgolyó belső rétegeinek akut, gennyes gyulladása nagyon súlyos, de ritkán előforduló szembetegség, melyet a kórokozók szaporodása idéz elő; kezelés nélkül akár látásvesztés is lehet a szövődménye.

 

A betegség két típusa:

 

 • endogén endophthalmitis: a kórokozó a szervezetből jut a szem belsejébe,
 • exogén endophthalmitis: a kórokozó kívülről kerül a szem belsejébe.

 

Az exogén típus a gyakoribb: általában műtét utáni szövődményként alakul ki vagy perforáló sérülés után Az endogén forma leginkább akkor fordul elő, ha nagyon legyengül a beteg immunrendszere. Ilyenkor egy gombás vagy bakteriális gócból a kórokozók a vér közvetítésével jutnak a szembe, és ott tovább szaporodva súlyos gyulladást okoznak.

 

A betegség tünetei:

 

 • látásromlás, fénykerülés;
 • mélyben érzett tompa fájdalom;
 • vörös, erezett szem;
 • szemhéjduzzanat;
 • kötőhártya-ödéma (chemosis);
 • ödémás szaruhártya, lerakódások;
 • genny az elülső szemcsarnokban (hypopyon);
 • sárgás visszfény a pupilla területéről.

 

A betegség gyakori kórokozói a következők: baktériumok, mint Staphylococcus aureus, Pneumococcusok, Pseudomonas aeruginosa. A Candida albicans gomba főleg legyengült immunrendszerű egyénekben okoz betegséget. A vírusok nagyon ritkán vezetnek endophthalmitishez, inkább a panuveitis (a szivárványhártya, a sugártest, az érhártya gyulladása), a vasculitis (erek gyulladása) a rájuk jellemző kórképek.

 

A betegség néha nagyon gyorsan, akár órák alatt is kialakulhat, ami azonnali ellátást igényel: a kötőhártya tenyésztés levétele, valamint a szemészeti osztályon a csarnokvízből és az üvegtestből vett minták nagyon fontosak a kórokozó meghatározása céljából.  A mintavételt azonnal  műtét  követi (vitrektómia),  mely  során a  fertőzött üvegtestet eltávolítják és a szem belsejét  kombinált antibiotikum oldattal alaposan kiöblögetik. Emellett a beteg intravénásan is kaphat antibiotikumot. Az orális és intravénás szteroidok is hatásosak.

 

Napjainkban a szemműtéteket steril műtőben, kellő elővigyázatossággal végzik, így nagyon ritka a szemműtétek utáni fertőzés.

 

Az ideghártya gyulladása (retinitis)

Az ideghártya (retina) gyulladását többféle kórokozó is okozhatja. Vírusos eredet esetén herpesz vírusok, CMV, EBV fertőzés állhat a háttérben. Baktériumok is vezethetnek a retina gyulladásához, úgymint a macskakarmolási betegséget okozó Bartonella fajok, a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi, a szifiliszt okozó Treponema pallidum és a tuberkulózist okozó Mycobacterium fajok. Gombák, mint a Candida és Aspergillus fajok is okozhatnak retina gyulladást. A gyulladás parazita eredetű (pl. Toxoplazmózis) is lehet.

 

A betegség kialakulása szempontjából hajlamosító tényező a legyengült immunrendszer, ha endémiás (fertőzött) területen élünk, a szívbillentyűk fertőzése, a húgyúti, gyomor-bélrendszeri fertőzések, az intravénás drog használat, az antibiotikumok nem megfelelő használata. A magzat/gyermek is megfertőződhet a méhen belül vagy a születés során, ha az anyának aktív fertőző betegsége van.

 

A cytomegalovírus (CMV) a legyengült immunrendszerű (veleszületett, vagy szerzett immunhiányos kórképek, kemoterápiás kezelés, daganatos betegségek, szervtranszplantáció) betegekben támadja meg a szem legbelső burkát. Leggyakrabban előrehaladott állapotú AIDS-es betegekben alakul ki a betegség. Tünete a hirtelen vagy fokozatosan kialakuló látásromlás. Az ideghártya leválásához, vaksághoz vezethet. Kezelése vírusellenes szerekkel történik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Szemsérülés esetén forduljon minél hamarabb szemész szakorvoshoz, mivel a csekélynek tűnő sérülések is okozhatnak szembetegségeket.

 

Ha a gyulladásos panaszokat nem kíséri homályos látás, látáscsökkenés, akkor hátterükben valószínűleg nem áll súlyos szembetegség, és idővel maguktól is gyógyulnak (az antibiotikum-terápia felgyorsítja a folyamatot).

 

Ha látásvesztést tapasztal, különösen szemműtétet követően, akkor azonnal forduljon szemész szakorvoshoz, mert ezek hátterében súlyosabb kórképek állhatnak, melyek maradandó látásromláshoz, vaksághoz is vezethetnek.

 

Mit tehet fertőző szembetegség esetén?

Fertőző szembetegségek, a szem, a szemhéj, a szem környékének gyulladása esetén kerülni kell a kozmetikumok, a szemfestékek, a műszempilla használatát, illetve a szem dörzsölését, érintését a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Fontos az alapos kézmosás a cseppek vagy kenőcsök alkalmazása során. A kontaktlencse használatát a gyulladás legkisebb jele esetén is abba kell hagyni. Napsütéses időben javasolt napszemüveg viselése.

 

Fertőző szembetegség gyermekeknél

A szem gyulladása már a szülés során is bekövetkezhet, amikor a gyermek áthalad a szülőcsatornán. Nagyon veszélyes a Chlamydia, illetve a Gonorrhoea baktériumok okozta szemgyulladás, ami súlyos esetben akár vaksághoz is vezethet.

 

A fertőző kötőhártya-gyulladás sokkal gyakoribb a gyermekek körében, amit könnyen továbbíthatnak, ezért nagyon fontosak a megfelelő higiéniai intézkedések – pl. a játékok cserélgetésének kerülése, saját törölköző használata – betartása.

 

A fertőzésben szenvedő gyermekeknek nem szabad közösségbe menni!

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   kötőhártya-gyulladás  |   szemhéjszél gyulladása  |   szaruhártya-gyulladás  |   szem gennyes belső gyulladása  |   retinagyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít