egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Zavartság esetén megváltozik az egyén viselkedése, beszéde összefüggéstelenné válik, csapong a témák között és esetleg nem tudja megmondani a nevét sem, vagy azt, hogy milyen évet, napot, hónapot írunk. Minden esetben komolyan kell venni ezeket a tüneteket és fel kell deríteni a kiváltó okot, mert akár életveszélyes állapot (pl. mérgezés) is lehet a zavartság hátterében.

 

A zavartságot számtalan tünet kísérheti, pl. szorongás, fejfájás, hányinger, érzészavarok, remegés, izzadás és akár agresszivitás is.

 

Figyelem! Ha környezetében valaki hirtelen zavarttá válik és rosszullét jeleit mutatja, vagy viselkedése látszólag ok nélkül furcsává, esetleg agresszívvé válik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A zavartság lehetséges okai

A zavartságnak számos oka lehet, néhány a leggyakoribbak közül:

 

 

A zavartság főbb tünetei

A zavartság tüneteit minden esetben a kiváltó ok határozza meg, ezek lehetnek:

 

  • részegséghez hasonló tünetek: szédülés, hányinger, hányás;
  • koncentrálás nehezítettsége;
  • időbeli és/vagy térbeli dezorientáltság, elveszettség és elkóborlás;
  • gondolkodás meglassulása, zavarodottság;
  • vizuális/akusztikus hallucinációk, téveszmék;
  • agitáció, izgatottság, idegesség;
  • szer (gyógyszer, drog, alkohol) okozta delírium.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a zavartság akár életveszélyes állapot okozta tünet is lehet, nagyon fontos, hogy a hirtelen kialakuló zavartság esetén mielőbb orvosi segítséget kérjünk.

 

Ha környezetében valaki zavarttá válik, hívja a 112-es számot és kérjen mentőt!

 

A zavartság diagnózisa

A zavartság hátterében számtalan kórkép meghúzódhat, ezért alapos kivizsgálás szükséges. Ha szervi betegség, gyógyszerszedés vagy valamely egyéb egyértelmű ok (pl. mérgezés, ionzavar) nincs a zavartság kialakulásának háttérben, akkor pszichiátriai szakvizsgálatra is szükség van. Fontos a család és a barátok részletes kikérdezése, a kórelőzmény (anamnézis) felvétele és az elmeállapot vizsgálata különböző pontozó skálákkal.

 

Szükség van CT-, MR-vizsgálatra az agyi történések (stroke, vérzések) kizárása érdekében. Ellenőrizni kell a vérnyomást, vércukorszintet, a pajzsmirigyhormon szinteket és ionokat, mivel ezek változása különböző betegségekben zavartsághoz vezethet (pl. cukorbetegség, magasvérnyomás, veseelégtelenség).

 

Zavartság kezelése

A zavartság kezelése az alapbetegségtől vagy kiváltó októl függ, minden esetben be kell tartani az orvos utasításait. Hallucináló, izgatott, delíriumos beteg megnyugtatása szorongásoldóval és/vagy antipszichotikummal lehetséges.

 

Fontos a gyors felismerés, és a kórelőzmény tisztázása után oki terápiát szükséges alkalmazni (pl. fertőzés esetén antibiotikum adása, alkoholmérgezés esetén detoxikálás). Kezelésében folyadékterápia, ionok rendezése és egyéb gyógyszerek is szóba jöhetnek.

KULCSSZAVAK
dezorientáció  |   demencia  |   delírium  |   kiszáradás  |   ionzavar  |   tudatzavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít